Egy egészségesebb élet

Ropogós bundában sült karaj

Pár hete (is) az Apróséf – most már cookpad – oldalát böngésztem és akkor találtam rá egy receptre, ahol KFC csirkecomb bundájának „titkait” tárta az olvasó elé a szakács. Gondoltam magamban, már annyi féle-fajta bundát kipróbáltam, ennek sem fogok ellenállni. Kicsit módosítottam, hozzáadtam és elvettem. Én csirkecomb helyett karaj után nyúltam.

Hozzávalók:

750 gramm karaj (csont nélküli)

80 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

30 gramm finomliszt

30 gramm zabpehely

20 gramm teljes kiőrlésű zsemlemorzsa

20 gramm búzapehely (elmaradhat)

10 gramm pirospaprika

5 gramm só + a hús sózásához

1 csapott kávéskanál fekete bors

20 gramm napraforgómag (elmaradhat)

A panírozáshoz még 2 darab tojás

Olaj a sütéshez

Ízlés szerint köret

Elkészítése: a karajt vékony szeletekre vágtam, majd klopfoltam. Vékonyan besóztam, hűtőbe tettem. A liszteket, a zsemlemorzsát, a búzapelyhet, a napraforgómagot, a pirospaprikát és a sót alaposan elkevertem. Majd felütöttem külön tányérba a tojásokat. Ízlés szerint a tojásba is rakhatunk sót vagy egyéb fűszert. Feltettem melegedni az olajat, közben pedig nekiláttam a panírozásnak.

karaj4

Az eredeti recept szerint: liszt, tojás, liszt lenne a menete, én azonban először tojásba, majd a lisztes keverékbe forgattam a hússzeleteket -tehát nem ismételtem a lisztezést-, onnan pedig a forró olajba. A szeletek mindkét oldalát aranybarnára sütöttem és papírtörlővel borított tányérra raktam őket, így a maradék lecsöpögő olajat az magába tudta szívni. Összesen, 80 ml napraforgóolajat vett fel sütés során a hús.

A végeredmény igazán ropogós és ízletes, szerintem.

Az egyik nap, olaj nélkül sült hasábburgonyával ettük, a másik alkalommal pedig pirított kenyérkockás salátakeverékkel (palotás) fogyasztottuk. Mellé 0,1%-os joghurtból fokhagymás öntetet készítettem.


Tápanyagértékek: összesen 949 gramm lett a sütés utáni súlya, amiben 3033 kalória, 186,4 gramm fehérje, 192,3 gramm zsír és 124,7 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 99,2 gramm lett benne) nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek.

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!