Egy egészségesebb élet

Dajka nagyi ütős káposztás batyuja

Dajka nagyi káposztás batyuja

Ha emlékeim nem csalnak, Dajka dédimnek soha sem volt alkalma megsütni ezt nekem/nekünk -gyanítom a nagy távolság miatt, és az ebből fakadó ritka találkozások végett-. Viszont nagyon hálás vagyok Neki –sajnos, már elmondani nem tudom-, hogy megtanította a Lányainak, így a Nagymamámnak is. Akinek ezáltal köszönhetem a fahéjas káposztás batyu receptjét. Gyermekkorom szép emlékeit idézi a sütemény illata és íze, ahogy Mama várt haza az iskolából ezzel a fenséges pékáruval. Igen, még az íze is, attól függetlenül, hogy míg gyermekként fehér lisztből és (finomított) cukrosan vált kedvencemmé, ma már zömében teljes kiőrlésű búzalisztből és édesítőszerrel készítem magamnak és családomnak.

Számomra soha sem létezett sós káposztás batyu, csak így fahéjasan, édesen. Ennek ellenére következő alkalommal borsosan is el fogom készíteni Férjem kedvéért.

Hozzávalók:

330 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

20 gramm bambuszrostliszt (ha nincs, helyette teljes kiőrlésű búzalisztet használjunk)

150 gramm finomliszt

25 gramm friss élesztő

15 gramm búzasikér (úgy, mint a bambuszrostliszt, ez is állagjavító. Elhagyhatjuk, de tömörebb lesz a tészta nélküle)

200 ml 1,5%-os tehéntej

200 ml víz

Összesen 20 gramm négyszeres erejű édesítőszer

5 gramm só

50 gramm margarin

2 darab tojás (ebből 1 darab kenéshez szükséges)

1 púpozott evőkanál őrölt fahéj

450 gramm fejes káposzta

Elkészítése: a liszteket kimértem, az élesztőt belemorzsoltam a robotgépem üstjébe. A puha margarint, a sikért, a sót, egy darab tojást és az édesítőszerből 5 grammot hozzáadtam. Miközben dolgozott a gép, a tej és a víz keverékéből folyamatosan és lassan adagoltam hozzá. Mikor szépen elvált az üst falától a tészta, lefedtem és 45 percet hagytam pihenni, kelni.

Lereszeltem a káposztát (vékonyra) és a maradék 15 gramm édesítőszerrel és a fahéjjal beszórva elkezdtem párolni. Teflon alapú edényben készítettem, zsiradékot sem tettem alá. Öntöttem rá 1 dl vizet és addig pároltam, míg az összes víz eltűnt alóla.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítottam, körülbelül 0,5 cm vastagságúra nyújtottam. Igyekeztem egyenlő nagyságú négyzet alakúra vágni a tésztámat. Nekem 13 darab sikerült. A megpárolt káposztát ennek megfelelően elosztottam. A négy sarkát összecsíptem és egy felvert tojással megkentem őket.

Előmelegített sütőben 180-200°C-on 20-25 perc alatt készre sütöttem őket.


Tápanyagértékek: az összes kisült súlya 1310 gramm lett, ebben nekem 2454 kalória, 101,1 gramm fehérje, 60,8 gramm zsír és 359,2 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 350,5 gramm) lett benne.

Jó étvágyat!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!