Egy egészségesebb élet

Végtelenül egyszerű csokoládétorta

A Férjem születésnapjára készítettem ezt, a szerintem végtelenül egyszerű csokoládés tortát. Nem kell vele túl sokat bíbelődni, ha valaki szereti a gyümölcsöt, akkor jól variálható vele/benne. Ha a Férjem szeretné a gyümölcsöt a tortákban, akkor biztosan tettem volna a tetejére, vagy a közepébe mondjuk bogyósokat. De mivel nincs oda az ötletért és ez az Ő tiszteletére sült, így maradt a számára kedvenc csokoládés torta.

pinterest

Hozzávalók a piskótához:

8 darab L-es méretű tojás

75 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

20 gramm bambuszrostliszt (ha nincs, akkor teljes kiőrlésű búzalisztet használjunk helyette)

40 gramm finomliszt

35 gramm négyszeres erejű édesítőszer

10 gramm holland kakaópor

két csipet só

Hozzávalók a főzött krémhez:

200 ml 1,5%-os tehéntej

20 gramm négyszeres erejű édesítőszer

20 gramm holland kakaópor

2 darab tojássárgája

20 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

250 gramm puha margarin

20 gramm 70%-os (legalább) étcsokoládé

A tetejére:

100 ml 30%-os habtejszín (természetesen cukormentes)

5 gramm négyszeres erejű édesítőszer

+ ízlés szerint holland kakaópor hintésnek

Elkészítése: a tojásokat szétválasztottam, a fehérjét a szárazra törölt robotgépem üstjébe tettem. Két csipet sóval nem túl kemény habbá vertem. Közben a sárgákat, az édesítőszerrel, a lisztekkel, a kakaóporral és a vízzel csomómentesre kevertem. A felvert habra csurgattam és határozott mozdulatokkal elkevertem a fehérjével. Igyekeztem a massza „alá nyúlni” a spatulámmal, hogy a lehető legtöbb levegő kerüljön a tésztába. A már sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöttem a masszát és előmelegített sütőben, közepes hőfok mellett 30-35 perc alatt készre sütöttem. De mindenképpen érdemes tűpróbát végezni, mielőtt kivennénk a sütőből.

Míg sült a piskóta, elkészítettem a krémet: a 2 dl tejbe beleütöttem 2 tojássárgáját, az édesítőszert. Kicsi láng felett elkezdtem főzni, majd mikor felmelegedett, hozzáadtam a lisztet is. Addig főztem, folyamatos kevergetés mellett, míg sűrű massza nem lett belőle. Rátettem az étcsokoládét és alaposan elkevertem. Ismét a robotgép üstje után nyúltam, beletettem a puha margarint és a kakaóport. Magas fokozaton kidolgoztattam a géppel, majd ehhez hozzáadtam az előzőekben megfőzött krémet és további pár percig kevertettem.

csokitorta1

A kihűlt piskótát félbevágtam, a szintén kihűlt krémből 250 grammot kivettem, amit egyenletesen elkentem a piskótán. A tetejét visszahelyeztem, és a maradék krémet egyenletesen eloszlatva felkentem (tetejére-oldalára egyaránt).

Díszítésképpen édesítőszerrel habbá vertem egy kis adag habtejszínt, majd habzsákba kanalaztam és formát nyomtam a krémes torta tetejére. Kakaóporral megszórtam.

csokitorta4
csokitorta

Tápanyagértékek: a kész torta súlya 1196 gramm lett, ebben 3382 kalória, 95,2 gramm fehérje, 275 gramm zsír és 119,2 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 101,6 gramm) lett benne nekem.

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!