Egy egészségesebb élet

Albondigas, húsgombóc spanyol módra

Az előző könyvtári látogatásom során, Marianne Kaltenbach Spanyol ételek című könyve került a kezembe, ekkor olvastam életemben először az albondigasról, vagyis a spanyol húsgombócról. Azóta olvasgattam róla –amúgy is nagyon kedvemre való a spanyol ízvilág, halakat leszámítva- és világossá vált számomra, hogy bár a fent említett könyvben nem, de alapvetően ezeket a húsgombócokat paradicsomos mártással szokták enni általában.

albondigas2

Én bazsalikomos zöldséges-kuszkusszal tálaltam, amit cseppet sem bánok! Mivel egész biztosan állandó vendég lesz a menün, következő alkalommal kipróbáljuk paradicsommártással is.

Az eredeti recept szerint marha-, és sertéshús vagy marha-, és borjúhúst kellett volna felhasználnom, azonban abból főztem, amit itthon találtam, így maradt a sovány sertés darálva.

Hozzávalók:

10 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

150 gramm vöröshagyma

50 gramm lila hagyma

480 gramm sertéshús (darált)

20 gramm teljes kiőrlésű zsemlemorzsa

Összesen 3 darab ’L’-es méretű tojás

7 gramm só és három csipet fekete bors

45 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

50 ml napraforgóolaj a sütéshez

Köretnek 150 gramm szárazon kimért kuszkusz és 250 gramm zöldségkeverék (ide kattintva olvashattok még további, a diétába beilleszthető köretekről, a 160 gramm blogon)

Elkészítése: a kimért olajon üvegesre pároltam az apró kockára vágott hagymákat. Közben a húst, egy darab tojást, a fűszereket és a zsemlemorzsát alaposan eldolgoztam. Majd ehhez a masszához öntöttem a párolt hagymákat. Egy órára hűtőbe tettem.

albondigas5

Én 25-30 grammos gombócokat formáztam, amiket egyenként megforgattam elsőnek teljes kiőrlésű lisztben, majd a maradék, felvert tojásban. Innen tettem bele a felforrósított napraforgóolajba.

albondigas4

Én mindig megfőzőm a kuszkuszt, de tisztában vagyok vele, hogy erre nem lenne szükség. Hiszen sokan, csak felöntik forró vízzel, megvárják, míg megduzzad a kuszkusz, majd egy villával fellazítják. Én 150 gramm kuszkuszra 300 ml vizet öntöttem, amire 1 púpozott teáskanál bazsalikomot szórtam, illetve ízlés szerint sót. Kis láng felett, fedő alatt körülbelül 4-5 percet főztem, majd egy konyharuhával letakarva a fedőt, hagytam pihenni.

A zöldségkeveréket felöntöttem vízzel -nagyjából 2 dl-, besóztam és addig pároltam, míg a felesleges folyadék eltűnt róla. Majd összekevertem a bazsalikomos kuszkusszal és meglocsoltam összesen 5 ml extra szűz olívaolajjal.

albondigas3

Tápanyagértékek az albondigasra: a kész, kisült súlya 715 gramm lett, ebben 1617 kalória, 131,7 gramm fehérje, 92,7 gramm zsír és 62,4 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 57,5 gramm) lett benne nekem.

Tápanyagértékek a köretre: a kész köret súlya 685 gramm lett, ebben 794 kalória, 26,4 gramm fehérje, 5,8 gramm zsír és 150,6 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva is ennyi).

Jó étvágyat!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Balázsné Zsuzsi says:

    Kedves Zsuzsa! Teljesen jogos, javítottam!

  2. Miklósné Zsuzsa Varga says:

    Szervusz! Kérdésem lenne. Mégis mennyi sovány sertéshús a fenti mennyiséghez? Köszönöm


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!