Egy egészségesebb élet

Rizses csirkemell szilvaszósszal gazdagon

kakukkfuves-csirkemell-basmati-rizzsel-es-szilvaszosszal-gazdagon

Még ősszel fagyasztottam le egy kevés szilvát, mondván, jó lesz az, ha télen csak be kell érte nyúlni. Akár egy kis sütemény vagy szósz/lekvár miatt. Végül az utóbbi verzió alapjául szolgált, szerintem pompás párosítás a kakukkfüves csirkemell és rizs páros mellé.

Én most basmati rizst használtam fel, de természetesen barna rizzsel is készíthető. Vörös- és vadrizst még nem kóstoltam, így azokról nyilatkozni nem tudok.

Szerintem ez egy viszonylag gyorsan elkészíthető étel, így ha húst szeretnék az asztalra, de az időm szűkös, ehhez a recepthez szívesen nyúlnék máskor is.

Hozzávalók:

10 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

160 gramm tisztított vöröshagyma

ízlés szerint fehér bors, só, kakukkfű

470 gramm kisebb kockákra vágott csirkemell

200 gramm szárazon mért basmati rizs

10 gramm ételízesítő (nálam Reform Vito, ebben nincs cukor)

500 gramm szilva + ízlés szerint őrölt fahéj (1 kávéskanál) +édesítőszer (nálam 15 gramm négyszeres erejű édesítőszer) és 250 ml víz

Elkészítése: az apró kockára vágott vöröshagymát üvegesre pároltam az olajon, majd hozzáadtam a kockákra vágott csirkemellet is. Amint kapott egy vékony kérget befűszereztem: sóval, fehér borssal és egy púpozott teáskanál kakukkfűvel. Eközben feltettem a 200 gramm rizst 400 ml vízzel és 10 gramm ételízesítővel főni. Majd a fagyasztott szilvát 250 ml vízzel, fedő alatt puhára pároltam. Hozzáadtam a fahéjat és az ételízesítőt, majd botmixerem segítségével pépesítettem. Ez a lépés természetesen kihagyható, ha valaki szereti, hogy néha szilvadarabokkal is találkozhat.

kakukkfuves-csirkemell2

A basmati rizst én le szoktam venni a tűzről, amikor még egy minimális folyadékot látok rajta. Ekkora fedőre egy konyharuhát borítok és így hagyom pihenni körülbelül 20 percig. Utána egy villa segítségével fellazítom.

A megfőtt húst és rizst alaposan összekevertem, és a kihűlt szilvaszósszal tálaltam.


Tápanyagértékek: a rizses hús súlya miután elkészült 1005 gramm lett, ebben 1407 kalória, 116,1 gramm fehérje, 22,7 gramm zsír és 183,6 gramm szénhidrát lett benne (szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva is ennyi).

A szilvaszószom főzés utáni súlya 678 gramm, ebben 232 kalória, 3,5 gramm fehérje, 1 gramm zsír és 57,8 gramm szénhidrát lett benne.

Jó étvágyat!

13720671_1031677386867966_1821361263_o

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, akkor iratkozz fel a hírlevélre és minden hétfőn értesítelek az elmúlt hét cikkeiről!

És kérlek, az engedélyem nélkül:

do-not-copy-160138_1280

Köszönöm!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!