Egy egészségesebb élet

„Mézelő méh” a konyhádban

A CITROMFŰ

citromfu

  • Hazánkban annyira nem volt elterjedt fűszer, azonban már az ókori rómaiak és görögök is szívesen használták. Mára Magyarország egyes részein már honosodott.
  • Virága fehér, ha megdörzsöljük leveleit, enyhén citromos illatot hagy maga után
  • A virágaiban kimagasló a nektártartalom, ami miatt a méhek igen kedvelik. Ebből is adódik, latin neve, a Melissa, aminek jelentése: „mézelő méh”.
  • Használata inkább frissen javallott, nem szárítva, morzsolva.
  • Illik a:
    • gyümölcslevesekhez
    • salátákhoz
    • szószokhoz
    • gombaételekhez
    • szárnyasokhoz és
    • vad húsokhoz
    • egyes desszertek mellé
  • A népi gyógyászat szerint kiváló szíverősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, vérnyomáscsökkentő és álmatlanságra is beválik.

citromfu

Felhasznált irodalom: itt és itt. A képekért köszönet a pixabay.com fotósainak. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!