Egy egészségesebb élet

Olívás focaccia, az olasz kenyér

focaccia

„A focaccia egy lisztből, vízből, élesztőből készült kenyérféle. Számos fajtája ismert, amelyeket az ízesítés és az elkészítés módja különböztet meg egymástól.” –írja a wikipedia.

Megkülönböztetnek többek között, szőlős, sajtos, olívabogyós vagy éppen édes verziót.

Én egy olívabogyósat készítettem, zömében teljes kiőrlésű liszt felhasználásával. De került már az asztalunkra körtésen, dióval a tésztában, gorgonzolával a tetején! Utóbbi is nagyon finom volt!

Hozzávalók:

350 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

150 gramm finomliszt

15 gramm friss élesztő

40 ml extra szűz olívaolaj (20 ml a tésztába, 10+10 ml a tészta tetejére a formázáshoz)

60 gramm olívabogyó

15 gramm só

1 teáskanál oregánó és 1 teáskanál bazsalikom

20 gramm fokhagymakrém (vagy nagyon apróra vágott fokhagyma)

120 gramm reszelt sajt (én füstölt sajtot használtam fel)

300 ml langyos víz

A tepsi kikenéséhez minimális olajat és nagyon kevés (1 evőkanál) teljes kiőrlésű búzadarát használtam.

Elkészítése: a liszteket kimértem, hozzáadtam a félbevágott olívabogyókat, a sót, az élesztőt, az olívaolajat, a fűszereket. Ügyeltem arra, hogy a só és az élesztő közvetlenül ne érintkezzen. Fokozatosan adagoltam a langyos vizet. Ez a mennyiség minimálisan változhat a lisztek minőségétől/márkájától függően. Addig dagasztottam, míg szépen elvált a tálam falától. Egy puhább tésztát kaptam végeredményként. 

A már kikent tepsim méretére formáztam a tésztát (ezt a mennyiséget én kettő részre osztottam) a kezeimmel. Tetejére 10 ml olajat öntöttem, majd az ujjaimat belenyomva a tésztába tovább formáztam. Megszórtam reszelt sajttal és előmelegített sütőben 200 fok mellett 20-25 perc alatt készre sütöttem. Természetesen ez az idő sütő teljesítményétől is függ, de ez egy alapvetően vékony tészta, így gyorsan is sül.

Videó az elkészítéséről:


Tápanyagértékek: a kész focaccia súlya 972 gramm lett nekem, ebben 2542 kalória, 87,4 gramm fehérje, 85,6 gramm zsír és 331 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 322,8 gramm) lett benne.

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!