Egy egészségesebb élet

Csokoládés pöfeteg cukormentesen

Nagyon sokszor láttam, hogy az ismerőseim, illetve házi pékek/cukrászok különböző Facebook csoportokban sorra osztották meg a csokoládés pöfeteg névre hallgató süteményt. Annyira jól néztek ki, de sokáig csak „kerülgettem”, mert ez már egy olyan sütemény, amit életmódváltásunk előtt sem készítettem. Így nem sok fogalmam volt arról, milyen az állaga, ha a „normál” verzió kerül ki a kezeim közül. De ahogy mondani szokás, bátraké a szerencse! Receptem alapjául ez szolgált, köszönet érte!

pofeteg

Hozzávalók:

230 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

30 gramm bambuszrostliszt (ha nincs, akkor helyette teljes kiőrlésűt búzalisztet használjunk)

110 gramm finomliszt

90 gramm kókuszolaj (természetesen margarin is jó)

40 gramm négyszeres erejű, természetes édesítőszer

10 gramm sütőpor

100 gramm 70%-os étcsokoládé

30 gramm holland kakaópor (azt gondolom, karobporral is készíthető, bár még ehhez a süteményhez nem próbáltam)

100 ml tejszín (én kivételesen főzőtejszínt használtam, de cukormentes habtejszínnel is működik)

100 ml víz

2 darab tojás (nálam 110 gramm)

Elkészítése: az étcsokoládét folyamatos kevergetés mellett, kis láng felett felolvasztottam. Míg hűlt a már teljesen felolvadt csokoládém, addig kimértem a liszteket, a sütőport, az olvasztott kókuszolajat, az édesítőszert, a kakaóport és a két tojást. A csokoládét és a már kimért száraz hozzávalókat a 100 ml tejszín és 100 ml víz keverékével alaposan kigyúrtam. Minimálisan ragadni fog a tészta, azonban ezt a masszát én 1 órára betettem a hűtőbe pihenni (lefedve, hogy ne száradjon meg a teteje). Majd vizes kézzel egyforma gombócokat formáztam. Előmelegített sütőben magas láng felett, 15 perc alatt készre sütöttem őket! 

A legtöbb pöfeteg receptben a leírás úgy szól, hogy még sütés előtt forgassuk meg -eredetileg- porcukorban. Mivel ez egy cukormentes verzió, így én négyszeres erejű természetes édesítőszerben forgattam meg őket, ami totálisan feleslegesnek bizonyult, mert a sütőből kivéve egyáltalán nem az a látvány fogadott, mint a (finomított) cukros verziónál – már amit az ismerőseim is posztoltak-. Így én vékonyan megszórtam édesítővel, miután kihűltek.

Nekem ebből a mennyiségből 40 darab lett.

Annyit mindenképpen hozzá kell tegyek még, hogy -szerintem- ez a sütemény akkor jó igazán ha a sütőből kivéve legalább 2-3 órát tud még pihenni. Akkor lesz jó ropogós a kérge!

dscf2809

Tápanyagértékek: 835 gramm lett az egész sütés után, amiben 2882 kalória, 71,1 gramm fehérje, 160,2 gramm zsír és 261,8 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 252,1 gramm) lett benne.

Jó étvágyat!

13720671_1031677386867966_1821361263_o

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, akkor iratkozz fel a hírlevélre és minden hétfőn értesítelek az elmúlt hét cikkeiről!

Köszönöm!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!