Egy egészségesebb élet

Cukormentes fenyőfa az ünnepi asztalon!

fenyofa

Nagy Pinterest függő lettem, ott „jött velem szembe” több alkalommal is ez a fenyőfa -ajánlom Mindenkinek az oldalt-, amit alapvetően a legtöbben leveles tésztából készítenek. Meg is értem őket, hiszen, jóval rövidebb idő alatt el lehet készíteni, mint kelt tésztából, leginkább akkor, ha „csak” bepakoljuk a bevásárlókocsinkba a kész tésztát.

Azonban hatalmas szívfájdalmam –hát melyik inzulinrezisztensnek, cukorbetegnek és életmódváltónak ne lenne-, hogy leveles tésztából nincs zömében teljes kiőrlésű és cukormentes a boltok polcain… A blogom nem túl „nagy”, a lelkesedésem viszont hatalmas! Bízom benne, előbb vagy utóbb valamelyik gyártó olvassa soraimat –vagy másét, aki annyira szeretné, mint én- és tesz az ügy érdekében.

Na de addig is: vagy készítek itthon leveles tésztát –már egyszer csináltam, a végeredmény mondhatni fenomenális, na de az idő, amit rá kell szánni…- vagy helyette kelt tésztához nyúlok. És mivel az egyik kedvenc alapanyagom közé tartozik a kelt tészta, nem volt kérdés, most is ezt fogom választani.

Remélem, senkinek sem okozok csalódást, de ennek a fenyőfának az alapja a már a blogon fent lévő fonott kalács receptem, méghozzá a vizes verzió!

Hozzávalók:

350 gramm teljes kiőrlésű liszt

150 gramm finomliszt

20 gramm búzasikér

25 gramm friss élesztő

30 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer

 1 db tojás a tésztába + 1 db a kenéshez

250 ml langyos víz (ez minimálisan változhat a lisztek minőségétől függően)

50 gramm margarin

csipet só

A töltelékhez:

60 gramm margarin (természetesen lehet használni kókuszolajat is a margarin helyett)

20 gramm holland kakaópor (ha valaki jobb szeretné, használhat helyette karobport is, de akkor a tápanyagértékek változni fognak)

40 gramm édesítőszeres étcsokoládé (én ez esetben Wawelt használtam)

20 gramm négyszeres erejű, természetes édesítőszer

Elkészítése: A liszteket a sikérrel, a sóval, édesítővel, élesztővel összekevertem, majd a margarint alaposan eldogoztam benne. Hozzáadtam a tojást. A só és az élesztő a tál két külön oldalába kerüljön! Lassan adagolva a langyos vizet kidagasztattam a géppel. Majd letakarva duplájára kelesztettem. Míg kelt, kimértem egy lábosba a margarint, a csokoládét, a kakaóport és az édesítőszert, amit kis láng fölött, addig kevertem, míg teljesen csomómentes nem lett.

A megkelt tésztámat összesen 4 felé osztottam, így lett kettő nagy fenyőfám. Természetesen lehet sablont is használni, vagy vonalzót a vágáshoz, ha az megkönnyíti a munkánkat.

Téglalap alakúra nyújtottam, a fenyőfaformát kivágtam, majd a leeső részeket a fenyőfa közepére helyeztem és a nyújtófám, illetve a kezem segítségével beledolgoztam, anélkül, hogy eltorzítottam volna a fám küllemét -na jó, beismerem, lenne még mit gyakorolni-.

fenyofa
Formára vágott fenyőfa

Lekentem a már kihűlő félben lévő csokoládémmal –engem egyáltalán nem zavart, hogy néhol lefele is folyt belőle-, majd ráhelyeztem a másik formát is. A képzeletbeli törzsig, egy éles késsel bevagdostam az ágakat, amiket utána addig csavartam, míg a tésztám –szakadás mentesen- engedte. Lekentem egy tojással és előmelegített sütőben magas hőfokon 20 perc alatt készre sütöttem. Érdemes tűpróbát tartani, mielőtt végleg kivennénk. Mikor kihűlt, én díszítésképpen megszórtam por alapú édesítőszerrel.

dscf2851

Tápanyagértékek: az összes, megsült fenyőfa 960 gramm lett, ebben 2643 kalória, 96,5 gramm fehérje, 87,6 gramm zsír és 346,5 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 340,6 gramm) lett nekem.

Jó étvágyat!

13720671_1031677386867966_1821361263_o

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, akkor iratkozz fel a hírlevélre és minden hétfőn értesítelek az elmúlt hét cikkeiről!

Köszönöm!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!