Egy egészségesebb élet

Sajtos-magvas hajtogatott

A magyar néphit kétféle Lucát ismert, a jóságost és a boszorkányost. A néphit szerint a nevenapján végzett munkák (fonás, szövés, lúgzás, kenyérsütés, meszelés) tilalmainak megszegőit megbüntette. Ezzel kapcsolatban → eredetmagyarázó monda, ill. → tabumondák ismertek: 1. Luca napján egy asszony kenyeret sütött, gyermeke bölcsőben feküdt. Luca beszólt az ablakon: „Mit csinálsz, asszony?” „Sütök.” „No, csak süssé.” Felkapta a gyereket, hogy bevesse a kemencébe. Az asszony rákiáltott: „Gyere ki Luca pucca, ég Szodoma és Gomora.” Otthagyta a gyereket. Ezért nem szabad sütni Luca napján.”- írja a Magyar Néprajzi Lexikon.

Tisztában voltam vele, hogy kenyeret sütnöm nem lenne szabad a néphagyomány szerint, azonban nem gondolkodtam előre, így végül egy sajtos-magvas pékárut készítettem. Nem is kenyér, mégis lesz mit csomagolni/reggelizni másnap reggel-gondoltam. Persze azóta kiokosodtam -ha szabad így fogalmaznom- és láttam, a tapasztalt asszonyok ilyenkor pogácsát sütnek.

dscf2827

Nekem 10 darab készült el a lenti hozzávalókból.

Hozzávalók:

280 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

120 gramm finomliszt

60 gramm puha margarin

15 gramm élesztő

70 gramm reszelt sajt

20 gramm lenmag

20 gramm napraforgómag

20 gramm búzasikér (elhagyható, azonban a sikér nagyban hozzájárul a „szellősebb” szerkezethez)

50 gramm tejföl (én 12%-os zsírtartalmút használtam)

230 ml langyos víz (ez minimálisan változhat a lisztek márkájától, illetve minőségétől függően)

8 gramm só

Elkészítése: a liszteket, a búzasikért, a puha margarint, a reszelt sajtot, a magokat kimértem a robotgépem üstjébe. Majd beletettem a sót és az élesztőt (csak egyszerűen morzsoltam) ügyelve arra, hogy a tál két külön oldalába kerüljenek, tehát ne érintkezzen közvetlenül. Majd hozzáadtam a tejfölt és miközben dolgozott a gép, fokozatosan adagoltam a langyos vizet. A tésztának lágy állagúnak kell(ene) lennie, ami viszont szépen elvált az edényünk falától. Enyhén meglisztezve és lefedve 45 percet kelesztettem –meleg helyen-.

Kelesztés után, tíz egyenlő részre osztottam, majd formáztam:

Formázás után 15 percet letakarva pihentettem, majd magas hőfokon 25 perc alatt készre sütöttem őket.


Tápanyagértékek: az összes pékáru súlya 798 gramm lett, ebben 2387 kalória, 92,4 gramm fehérje, 94,1 gramm zsír és 274,4 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 259,5 gramm) lett benne.

dscf2831

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!