Egy egészségesebb élet

A fűszernövény, ami a gin alapíze és a konyhádban is megtalálható

Sorozatunk harmadik főszereplője

a

Boróka

juniper-512877_1280
  • Rendkívül aromás fűszernövény, kissé csípős ízzel
  • A törzsön belül vannak fűszer- és egyben gyógyító hatásúak. azonban akadnak mérgezőek is!
  • Egészben és őröltként is hozzá lehet jutni
  • Igen kiemelkedő a friss bogyónak az illóolaj,- és cukortartalma is
  • Ajánlják:
    • főzelékekhez
    • salátákhoz
    • savanyú káposztás ételekhez
    • marinírozott halételekhez
    • vadpástétomokhoz
    • nagyszerű zamatot ad a pácleveknek (gyakran alapja húsfüstölő pácoknak)
    • marhahúsokhoz
  • Szerepe a népi gyógyászatban:
    • serkenti az emésztést, 
    • veseproblémák felmerülésekor javasolják fogyasztását,
    • köszvényproblémákra a termés bedörzsölésével hasznosítják.
  • Nem utolsó sorban pálinkát is készítenek belőle, de a szlovák borókaízesítésű alkoholtartalmú ital, a Borovička egyik alapanyaga is. De aki szereti a gint, annak nem idegen a boróka íze sem.
rum-653336_1920

Felhasznált irodalom: itt és itt

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!