Egy egészségesebb élet

A tócsni forradalma

Ki ne ismerné a krumplis lepényt, vagy más néven: tócsnit, lepcsánkát, lapcsánkát, mackot vagy rösztikét?! Sorolhatnám még hosszasan, hiszen az ország minden területén más nevet kapott ez a nagyszerű étel.

A wikipedia szerint felvidéki eredetű lehet, de Európa más országaiban is ismert, mint például Svájcban, ahol röstiként terjedt el.

Rengeteg változata ismert az almástól kezdve, a húsoson keresztül, a kefiresig bezárólag igen színes és széles a paletta.

Én egy tökös-répás verziót készítettem, kihagyva a burgonyát. Valójában imádom a krumplit, de mint inzulinrezisztens sokszor megálljt kell, hogy parancsoljak magamnak, és amikor tehetem, akkor kihagyom, vagy éppen helyettesítem.

dscf2422

Hozzávalók:

930 gramm tisztított sütőtök

280 gramm tisztított sárgarépa

105 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

45 gramm finomliszt

4 darab tojás –nálam 208 gramm összesen-

13 gramm só

1 csapott kávéskanál fekete bors

1 púpos teáskanál majoranna

8 gramm fokhagymakrém

napraforgóolaj a sütéshez

feltétnek fokhagymás-mustáros tejföl és reszelt sajt ízlés szerint

Elkészítése: megtisztítottam a zöldségeket és apró lyukú reszelőn lereszeltem. Megfűszereztem, majd körülbelül 2 órát hagytam „pihenni”, hogy levet eresszenek a zöldségek. Majd rászórtam a kimért liszteket, a tojást és alaposan elkevertem.

tocsni

Felhevítettem az olajat és kanalak segítségével halmokat tettem a zsiradékba. Kipróbáltam kézzel, szebb lepényeket sikerült formáznom. Így ha valakinek nem nyeri el a kissé rusztikus küllem, annak javaslom ezt a formázási opciót.

Én a tejfölhöz kevertem egy kanál pikáns, cukormentes mustárt és sót. 

Összesen 124 ml napraforgóolajat vett fel a tökös-répás tócsni.

Készítettem már hasonlóan ehhez, burgonyamentesen tócsnit, azt a receptet ide kattintva érheted el. 


Tápanyagértékek: ebből a mennyiségből sütés után 1148 gramm lett, ebben 2383 kalória, 55,3 gramm fehérje, 139,1 gramm zsír és 235,9 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai alapján számolva 229,4 gramm) lett.

Jó étvágyat!

dscf2426

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Balázsné Zsuzsi says: (előzmény @Éva Tóth)

    Kedves Éva!
    Sajnos félreértett, elnézést! Én tényleg, minden irónia nélkül írtam, hogy köszönöm Önnek a kedves sorokat! A hozzászólásom második része Gézának szólt 😉 Szép estét! 🙂

  2. Pistabátyám says: (előzmény @Antal Máró)

    Kölök /kölyök/ és a csülök tárgyesetét se mondjuk “kölököt/kölyököt”-nek és “csülököt” se mondunk!

  3. Kedves Zsuzsi: Úgy nézem rosszul tűri a kritikát, sőt annak veszi azt is, ami nem önnek szól. Géza nekem nem süt semmit, főleg hogy egyrészt nem ismerem, másrészt meg ahogy nézem, mi egész másként készítjük.
    Ha így képes kikérni minden kedves, sőt udvarias hozzászólást (nem csak magamra gondolok), akkor talán nem kéne nyilvánosan írkálni, mert így kiderül, hogy mások másként főznek és nem az öné az egyetlen és tökéletes.

  4. Kedves Csaba: Ha kihagyjuk a burgonyát, akkor az egy másik étel már és ehhez semmi köze..)))
    Tk meg tönkölybúza liszt: az ég szerelmére, miért akarják sziete kötelezővé tenni, nem finom, de persze van akinek ízlik… viszont nehezen emészthető, mintha bazaltkövek lennének az ember gyomrában. Étolaj és margarin: az ég szerelmére, akkor mivel főzzünk? Csak nehogy azt mondja, hogy zsirral, mert a bolti zsirt egye aki akarja, házit nem lehet csinálni, mert vagy 20 éve nincs zsirszalonna (vagy ha van, 2 centis éretlen). És kérem ne jöjjön a mangalicával, azt emlegesse a gazdagok oldalán. Mondjuk oliva és egyéb olajokat dettó. No és mig el nem felejtem, az epegondokra hajlamos embernek nem igazán tesz jót a zsirral főzött étel.

  5. Kedves Zsuzsi!
    Félreértett, egy szóval sem tettem olyan javaslatot, hogy a dietetikusa szeretnék lenni, csupán az “egészség jegyében” szóltam a témához.
    Bocsánatot kérek, amiért hozzászóltam egy tökéletes szellemi termékhez és beleszóltam a nagyok dolgába.
    Továbbra is baráti üdvözlettel: Csaba

  6. Balázsné Zsuzsi says: (előzmény @Éva Tóth)

    Kedves Éva!
    Köszönöm szépen a kedves sorokat! Reméljük Géza készített tegnap egy olyan verziót, amit imád 🙂

  7. Balázsné Zsuzsi says: (előzmény @Csaba Kovács)

    Kedves Csaba!
    Köszönöm a javaslatát, de már van dietetikusom! Önnek is kívánok szép napot! Boldog, hosszú és egészséges életet!

  8. Balázsné Zsuzsi says: (előzmény @Pistabátyám)

    Kedves Pistabátyám!
    Köszönöm szépen a javítást, teljesen igaza van, elkerülte a figyelmemet! Javítottam!

  9. Csaba Kovács says:

    Szeretnék két megjegyzést hozzáfűzni. Ha egészséges életmód, vagy betegség miatt kihagyjuk a burgonyát, akkor még ettől is lényegesebb, hogy a teljes kiőrlésű és a sima liszt is tönkölybúza liszt legyen, ugyanis alacsony glikémiás indexe miatt(a többi előnyét most nem említeném) az egyetlen elfogadható gabona fajta.
    A másik megjegyzésem az étolajjal kapcsolatos. Az étolaj és a növényi zsiradék (margarin)a cukorbetegség egyik legfőbb okozója. Tehát az egészségünk érdekében ezeket mellőzzük.
    Baráti üdvözlettel: Csaba

  10. Antal Máró says:

    Engem úgy se zavarna, hogy macokot, mert hogy vacok és vacokot….nem pedig vackot….:-)

  11. Géza Waszmak0gsz: Annyira nehéz lett v0lna el0lvasni és megtudni, h0gy miért nem krumpliból készítette?
    És ha én meg azt m0nd0m, a krumplisba kell t0jás? Meg kefir (vagy aludttej).. Igaz, nem lepcsánka, mert az milyen név, errefelé nem így hívják!

    Nem kellene recepteken összeveszni..

  12. Géza Waszmakogsz says:

    Krumpli nélkül? Az nem lepcsánka! Főleg tojással! Reszelt krumpli, liszt, só , bors! Jó ropogósra sütve! Na ez igen!

  13. Pistabátyám says:

    Alanyeset “macok”! A tárgyeset tehát “mackot”, és nem mackót, mert az a medvének a tárgyesete!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!