Egy egészségesebb élet

Szerfelett finom szamócás linzer, cukormentesen

Ez nem egy „megszokott” linzertészta, hiszen csökkentettem a zsírtartalmát, cukormentes, illetve zömében lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz. Ebből kifolyólag érdemes a kész linzereket egy lezárt dobozban tárolni másnapig, hogy finom puhává váljanak –ha van erre mód, mert nálunk nem maradt túl sok másnapra-.

dscf2314

Hozzávalók:

160 gramm teljes kiőrlésű liszt

15 gramm bambuszrostliszt (ha nincs, akkor helyette használjunk teljes kiőrlésű búzalisztet, azért teszek bizonyos sütemények tésztájába, mert jó állagjavító, illetve rost lévén lassít a szénhidrátok felszívódásán)

75 gramm finomliszt

30 gramm kókuszolaj (fontos, hogy ne legyen szilárd halmazállapotú, ha nincs kókuszolaj, lehet helyette sütőmargarint is használni természetesen)

35 gramm négyszeres erejű  édesítőszer

2 darab tojássárgája

5 gramm sütőpor

105 gramm lekvár (természetesen cukormentes, nálam szamócás ízesítésű)

70 ml víz (ennek mennyisége minimálisán változhat a lisztek minősége/fajtája függően)

1 citrom (kezeletlen) reszelt héja

1 teáskanál vanília aroma vagy egy rúd kikapart belseje

csipet só

Elkészítése: a liszteket átszitáltam, hozzáadtam a sót, a sütőport, a kókuszolajat, az édesítőszert, a tojások sárgáját. Folyamatosan adagoltam a vizet, és addig gyúrtam, míg egy ruganyos állagú, de nem ragadós tésztát kaptam. Fóliába csomagoltam és fél órára hűtőbe tettem pihenni.

Én körülbelül 1 cm vastagra nyújtottam a tésztámat (jól látszik a képeken, hogy így igen vastag/magas süteményem lett) és egy linzerszaggató segítségével kiszaggattam a tésztámat, míg az el nem fogyott.

Előmelegített sütőben, magas lángon 15 perc alatt készre sütöttem, de ez az idő sütő teljesítményétől függően lehet rövidebb vagy hosszabb is.

Miután kihűltek lekvárral megkentem a sütemények „alját” majd a tetejüket rájuk „ragasztottam”. A család gyorsan elkapkodta a felét, a másikat pedig lezárt dobozba tettem, hogy megpuhuljanak.

dscf2306


Tápanyagértékek: a teljesen (tehát lekvárral megkent) kész linzerem teljes súlya 402 gramm lett, ebben 1707 kalória, 32,2 gramm fehérje, 45 gramm zsír és 180,1 gramm ( a szénhidrátdiéta szabályai szerint 178,7 gramm) szénhidrát lett benne nekem.

Jó étvágyat!

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!