Egy egészségesebb élet

Teljes kiőrlésű, ír szódás kenyér olívabogyóval bolondítva

Életemben elsőnek az ír, szódás kenyérrel Limara oldalán találkoztam, annak ellenére, hogy egy ideje már magam sütöm a kenyeret és szerintem igen sokfélét próbáltam már.

dscf2220
Friss, ropogós, olívabogyós kenyér

Sokáig gondolkoztam szeretném-e ezt megsütni, kipróbálni, hiszen:

  • jobb szeretem a szép, nagyra nőtt kenyereket, ami élesztő vagy kovász segítségével lehet igazán elérni
  • és ami a legfontosabb: ennek a kenyérnek az egyik alapanyaga az író, ami gyors szénhidrátnak számít, tehát inzulinrezisztenseknek, cukorbetegeknek ez a pékáru reggelire nem fogyasztható.

De csak nem hagyott nyugodni a gondolat, vissza-visszatértem Limara oldalára, és íme, megszületett az én verzióm is.

Hozzávalók:

380 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

120 gramm finomliszt

8 gramm búzasikér

400 gramm natúr író

6 gramm só

60 gramm felszeletelt és lecsöpögtetett olívabogyó

5 gramm szódabikarbóna

Elkészítése: a liszteket átszitálva tettem a robotgépem üstjébe, majd rámértem a szódabikarbónát, búzasikért és a sót. Miközben lassan dolgozott a gép, hozzáadtam az olívabogyókat és apránként csurgattam hozzá az írót is. Egy kissé ragadós tésztát kaptam.

dscf2230

Cipó alakúra formáztam, tetejét egy éles késsel bevágtam és sütőpapírral bélelt jénaiba tettem. Előmelegített sütőben, magas hőfokon 35 perc alatt készre sütöttem.


Tápanyagértékek: a kész cipóm 792 gramm lett, ebben 1960 kalória, 76,7 gramm fehérje, 22,3 gramm zsír és 335 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 332 gramm) szénhidrát lett benne.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!