Egy egészségesebb élet

Dicsőség és győzelem jelképe, a babérlevél

Ezzel a (mini) bejegyzéssel útnak indítok egy amolyan fűszerkisokost, mert hiszem, hogy egy kezdő konyhatündérnek jól jön –talán néha a tapasztaltabbaknak is-, ha nem a fűszerek csomagolásának a hátoldalán olvashatják mihez illik a kézben tartott ételt ízesítő csoda!

Mai választottam a:

BABÉRLEVÉL / NEMES BABÉR

  • Kis-Ázsiában és a Földköz-tenger környékén vadon is megtermő fűszernövény
  • Íze jellegzetesen kesernyés, külleme lándzsa felépítésű
  • Nagyszerűen illik:
    • burgonyához
    • tojáshoz
    • savanyú ízvilághoz (pl.: citromos mártás)
    • pecsenyékhez/aszpikhoz
    • tök alapú ételekhez
    • káposztafélékhez
    • halak mellé
    • Romváry Vilmos (Fűszerek könyve alapján) szerint kiváló ízt ad a sertésnek és a marhának, ha azok egyben sülnek!
  • Főtt ételek esetében 15-20 percet legyen babérlevél az ételünkben, savanyúság elrakása esetén, pedig a kevesebb több, hiszen kesernyés íze elronthatja a végeredményünket.
  • A nép gyógyászat szerint szuper emésztés-, és étvágyserkentő, valamint vizelethajtó hatásai vannak. 

laurel-272961_1920

Te a fent leírtakon kívül máshoz is szoktad használni?

A képekért köszönet a pixabay.com fotósainak!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!