Egy egészségesebb élet

Hamisítatlan graham zsemle, ami kedvére lesz a családnak

Ez egy öregtésztás graham zsemle, ami valóban graham. Azért írom így, mert a lisztek arányának tekintetében 70%-a graham és csak a maradék 30% lett fehér liszt, így nem ugrál majd a vércukrunk, tökéletes választás lehet reggelire is, hiszen gyorsan felszívódó szénhidrátot nem tartalmaz. 

A lenti adagból én 10 darab zsömlét formáztam meg.

Hozzávalók az előtésztához:

175 gramm graham liszt

75 gramm finomliszt

8 gramm friss élesztő

csipet só

200 ml langyos víz

Hozzávalók a „friss” tésztához:

az előtészta

210 gramm graham liszt

90 gramm finomliszt

10 gramm friss élesztő

20 gramm búzasikér

1 csipet aszkorbinsav

12 gramm só

120 ml víz

Elkészítése: a zsemlék készítését megelőző este a robotgépem üstjébe kimértem az átszitált graham-, és finomlisztet, majd rámorzsoltam az élesztőt és a tál másik oldalába tettem a csipet sót. Ráöntöttem a langyos vizet, majd egy összekevertem. Gondosan, szorosan lefedtem frissen tartó fóliával és ott hagytam dolgozni, pihenni a pulton.

Másnap reggel az öregtésztámra mértem a szintén átszitált maradék lisztet, rámorzsoltam az élesztőt, majd a sót. Ismét figyelve, hogy a só és az élesztő ne érintkezzen közvetlenül, hiszen a só gátolja az élesztőgombák működését. Rámértem a búzasikért és az aszkorbinsavat is. Mind a kettő alapanyagot állagjavítás miatt használom. Aszkorbinsavat én gyógyszertárban vásároltam, 10 grammot 165 forintért. Ha nincs, semmi gond, alapvetően elhagyható, vagy helyettesíthető frissen facsart citromlével vagy gyengébb ecettel.  Miközben dolgozott a robotgépem, folyamatosan adagoltam a szintén langyos vizet. A lisztek minőségétől függően elképzelhető, hogy minimálisan változik a fent leírt víz mennyisége. Egy könnyű, nem ragadós tésztát kaptam.

Egy kis segítség a zsemlék formázásához a videóban 5:08-tól:

 

Szorosan lefedve 30 percet kelesztettem, majd átgyúrtam –immár kézzel- és ismét 30 percet hagytam pihenni. Utána kiporcióztam 10 egyenlő adagra a tésztámat és zsemléket formáztam belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem őket, alaposan bespricceltem vízzel őket, majd előmelegített sütőben, magas hőfokon 25 perc alatt készre sütöttem őket.

dscf1791
Formázva, sütésre várva, vizesen
dscf1808
Friss, ropogós graham zsemlék

Tápanyagértékek: az összes zsemlém súlya sütés után 808 gramm lett. Az egészben 1981 kalória, 94,5 gramm fehérje, 9,8 gramm zsír és 375,2 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 372,6) szénhidrát lett benne nekem.

dscf1821
Ki süti meg holnap?

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!