Egy egészségesebb élet

Zöldborsófőzelék, ahogy mindannyian szeretjük

Zöldborsófőzelék, ahogy mindannyian szeretjük

Azt hiszem, nyugodt szívvel leírhatom, hogy a zöldborsófőzeléket majdnem Mindenki máshogyan eszi, értem ezalatt a köretet. Van, aki tükörtojással, van, aki pörkölttel, akadnak olyanok, akik nagy karéj kenyérrel és sorolhatnám még hosszasan. És akkor ott van az elkészítési módja, bár én úgy még nem ettem, de vannak asszonyok s férfiak, akik rántják a zöldborsófőzeléket.

Mi hagymás sültvirslivel esszük általában, ahogy a lenti esetben is. Magát a főzeléket én tejszínesen szeretem készíteni és habarni, de természetesen került már az asztalra tejes verzióban is. Nagy kedvencem ez a főzelék, már a zöldborsók főzésénél is belengi a jellegzetes, édeskés illat a lakást, szép gyermekkori emlékeket idéz fel!

dscf1533
Tejszínes zöldborsófőzelék, ahogyan mi szeretjük

Hozzávalók:

900 gramm mirelit zöldborsó

annyi víz, amennyi ellepi a zöldborsót

10 gramm Házi Arany Reform Vito ételízesítő

20 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer (vagy 80 gramm kristálycukornak megfelelő egyéb édesítőszer)

250 ml főzőtejszín

50 gramm teljes kiőrlésű liszt

1 evőkanál petrezselyem

+feltétnek nálunk vöröshagyma és virsli és pár csepp extra szűz olívaolaj

Elkészítése: a zöldborsót felteszem főni annyi vízzel, hogy ellepje, illetve megszórom 1 evőkanál Reform Vito (azért ezzel, mert ez cukormentes) ételízesítővel. Fedő alatt, kis láng felett puhára főzöm a borsót. Közben a kimért főzőtejszínben csomómentesre keverem a teljes kiőrlésű lisztet, majd a zöldborsó mellől merek át egy kevés forró vizet a tejszínre, ezt nevezzük egyébként finom habarásnak. Folyamatos kevergetés mellett, továbbra is kicsi láng felett addig főzőm a már tejszínes zöldborsófőzelékemet, amíg a kívánt állagot el nem érem. Én az édesítőszert és a petrezselymet is utólag szeretem hozzáadni, amikor már nem éri hő.

dscf1542

Feltétként egy vöröshagymát vékonyan felszeletelek és kevés olajon üvegesre párolom, majd a bevagdosott virsliket ráteszem és fedő alatt alaposan megpirítom. Én úgy szeretem, ha már egy kicsit „megkapja” és ropog néhol a virsli.


Tápanyagértékek: a kész főzelékem (feltét nélkül) 1831 gramm lett, ebben 1244 kalória, 75,6 gramm fehérje, 30,2 gramm zsír és 218 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 207,5 gramm) lett nekem.

Jó étvágyat!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!