Egy egészségesebb élet

Méltán népszerű budapesti leves, a frankfurti

Hol a szegények, hol a gazdagok kiváltságos étele a történelem során

Ha hiszed, ha nem kedves Olvasó, a frankfurti leves eredetének semmi köze Frankfurthoz, annál inkább Pesthez. Minden valószínűséggel Pestről indult felfelé ívelő népszerűsége, sőt annak idején a szegények ételének nevezték, mivel a két világháború között nem volt sem pénz, sem lehetőség drágább húsokra,  ezért virslit használtak fel a leves főzéséhez, kelkáposztával bolondítva. Az ötvenes évekre viszont luxustermék lett a virsli (Johann Georg Lahner nevű hentes készített először 1805. október 15-én), majd a nyolcvanas évekre tipikus menza étel lett. -forrás.

Ma már rengeteg verzió lelhető fel a frankfurti leves kapcsán is, az én változatom mondhatni diétásnak számít elnézve a többit (DE attól még nagyon finom lett).

dscf6066
Abbahagyhatatlan frankfurti leves

Hozzávalók:

10 ml extra szűz olívaolaj

70 gramm vöröshagyma

30 gramm fokhagyma

450 gramm baromfi virsli

250 gramm kelkáposzta

20 gramm ételízesítő (nálam Reform Vito, mert ebben nincs kristálycukor)

5 gramm só

1 teáskanál majoránna

1 kávéskanál őrölt kömény

1 kávéskanál fehér bors

1 teáskanál őrölt pirospaprika

150 gramm 12%-os tejföl (én újabban a Pilos márkájút használom, hihetetlenül krémes)

20 gramm teljes kiőrlésű liszt

víz

Elkészítése: az olajon üvegesre pároltam a hagymákat (itt meg is jegyezném, hogy én nem szeretem a fokhagymát fokhagyma nyomóval elintézni, szerintem nagyon finom, ha vaj puhává fő és szétomlik a szájban). Rákarikáztam a virsliket és addig pirítottam, míg lett egy vékony kérge. Közben vékony csíkokra vágtam a már torzsától megszabadított káposztát és rádobtam a hagymás virslikre. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt, kicsi láng fölött főztem, míg megpuhult a kelkáposzta is. Kikevertem a tejfölt a liszttel, illetve hozzáadtam a fűszereket. A forró léből átmertem a tejfölös masszámra, és amikor már csomómentes volt, hozzáöntöttem a leveshez. Hagytam, hogy egy utolsót forrjon, majd majoránnás tejfölt halmozva a levesre tálaltam.


Tápanyagértékek: a kész levesem 2234 gramm lett, ebben 1703 kalória, 64,1 gramm fehérje, 131,4 gramm zsír és 71,3 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 49,5 gramm, ez azt jelenti, hogy 1 dl levesben 2,2 gramm szénhidrát lett nekem) szénhidrát lett benne.

dscf6065
Csípőssel a tetején

Jó étvágyat!

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!