Egy egészségesebb élet

Mesés fánkok a sütőből, aminek Te sem tudsz majd ellenállni

Imádjuk a fánkot, így zömében teljes kiőrlésű liszttel és –finomított- cukormentesen is. De amikor kiszámoltam a tápanyagértékeket az olajban sütés után és megláttam, hogy mennyi a kalóriatartalma, erre meg ugye „rosszabb” esetben rákentem a cukormentes, ám felettébb magas zsírtartalommal rendelkező mogyorókrémet…hát, sokszor képes lettem volna a napi, egész kalóriaadagomat benyomni vacsorára (és még meg sem említettem a szénhidrátot).

Na de most! Sütőben készült, csak lassú szénhidrátokat használtam fel, így ha valaki reggelire enné magában kávéval/teával vagy éppen természetes édesítős fahéj keverékével, akkor ezzel a fánk recepttel nyugodtan meg is engedheti magának! Garantáltan hosszabb ideig bírjuk majd a reggeli után élelem nélkül a csupa lassú szénhidrát miatt!

dscf6085
Cukormentes mogyorókrémmel és cukormentes tejszínhabbal

Hozzávalók:

250 gramm teljes kiőrlésű liszt

120 gramm finomliszt

30 gramm bambuszrostliszt (ha nincs otthon semmi gond, helyette használható teljes kiőrlésű liszt is, én azért szeretem, mert tovább lassít a felszívódáson, illetve állagjavítóként is szuperül funkcionál)

7 gramm szárított élesztő

320 ml langyos főzőtejszín

2 darab tojássárgája (nálam 33 gramm)

20 gramm búzasikér 

40 gramm természetes, négyszeres erejű édesítőszer (vagy bármilyen egyéb édesítőszer, ami 120 gramm kristálycukornak felel meg)

4 gramm só

1 evőkanál zsiradék (nálam 40 gramm kókuszolaj, de készítettem már sütőmargarinnal is)

Elkészítése: a fenti hozzávalókat gondosan kimértem (kivéve folyadék) és robotgépem üstjébe öntöttem. Ügyeltem arra, hogy a só és az élesztő ne közvetlen egymás mellé kerüljön. Miközben dagasztott a gép, a folyadékot lassan adagolva öntöttem, hiszen a lisztek minőségétől függően a folyadék mennyisége minimálisan csökkenhet vagy nőhet. Miután szépen elvált az edény falától a tésztám, gondosan letakartam és 45 percet szobahőmérsékleten kelesztettem.

dscf5998
Hajtogatva
dscf6012
Szaggatva

Miután megkelt, kinyújtottam és hajtogattam. Majd a kívánt vastagságúra nyújtottam ismét. Szaggattam, közepét kilyukasztottam és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem őket, figyelve arra, hogy elegendő hely legyen közöttük (hiszen még nőni fognak a sütőben).

dscf6080
Középen cukormentes, házi szilvalekvárral

Előmelegített sütőben körülbelül 15-20 perc alatt, magas láng mellett készre sütöttem őket. (természetesen sütőtől is függ!)

Mi cukormentes és házi szilvalekvárral, mogyorókrémmel és ugyan bolti, de szintén cukormentes habtejszínnel ettük.

A fenti mennyiségből nekem 26 darab fánk készült el.


Tápanyagértékek: a kész fánkjaim súlya 801 gramm lett, ebben összesen 2178 kalória, 70,9 gramm fehérje, 89,1 gramm zsír, 253 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 236,3 gramm) szénhidrát lett benne. A zsír mennyisége csökkenthető, ha mondjuk, a fent megadott tejszín felét használjuk fel és a fennálló részt vízzel helyettesítjük.

Jó étvágyat!

dscf6079
Jó étvágyat!

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Balázsné Zsuzsi says: (előzmény @Végh-Fodor Mónika)

    Köszönöm szépen Mónika! Remélem lesz kedved elkészíteni és pikk-pakk el fog fogyni Nálatok is! Szép estét!

  2. Végh-Fodor Mónika says:

    Isteni recept! És a sütőben sütés ötlete óriási!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!