Egy egészségesebb élet

Mesés fánkok a sütőből, aminek Te sem tudsz majd ellenállni

Imádjuk a fánkot, így zömében teljes kiőrlésű liszttel és –finomított- cukormentesen is. De amikor kiszámoltam a tápanyagértékeket az olajban sütés után és megláttam, hogy mennyi a kalóriatartalma, erre meg ugye „rosszabb” esetben rákentem a cukormentes, ám felettébb magas zsírtartalommal rendelkező mogyorókrémet…hát, sokszor képes lettem volna a napi, egész kalóriaadagomat benyomni vacsorára (és még meg sem említettem a szénhidrátot).

Na de most! Sütőben készült, csak lassú szénhidrátokat használtam fel, így ha valaki reggelire enné magában kávéval/teával vagy éppen természetes édesítős fahéj keverékével, akkor ezzel a fánk recepttel nyugodtan meg is engedheti magának! Garantáltan hosszabb ideig bírjuk majd a reggeli után élelem nélkül a csupa lassú szénhidrát miatt!

dscf6085
Cukormentes mogyorókrémmel és cukormentes tejszínhabbal

Hozzávalók:

250 gramm teljes kiőrlésű liszt

120 gramm finomliszt

30 gramm bambuszrostliszt (ha nincs otthon semmi gond, helyette használható teljes kiőrlésű liszt is, én azért szeretem, mert tovább lassít a felszívódáson, illetve állagjavítóként is szuperül funkcionál)

7 gramm szárított élesztő

320 ml langyos főzőtejszín

2 darab tojás sárgája (nálam 33 gramm)

20 gramm búzasikér 

40 gramm természetes, négyszeres erejű édesítőszer (vagy bármilyen egyéb édesítőszer, ami 120 gramm kristálycukornak felel meg)

4 gramm só

1 evőkanál kókuszolaj (nálam 40 gramm)

Elkészítése: a fenti hozzávalókat gondosan kimértem (kivéve folyadék) és robotgépem üstjébe öntöttem. Ügyeltem arra, hogy a só és az élesztő ne közvetlen egymás mellé kerüljön. Miközben dagasztott a gép, a folyadékot lassan adagolva öntöttem, hiszen a lisztek minőségétől függően a folyadék mennyisége minimálisan csökkenhet vagy nőhet. Miután szépen elvált az edény falától a tésztám, gondosan letakartam és 45 percet szobahőmérsékleten kelesztettem.

dscf5998
Hajtogatva
dscf6012
Szaggatva

Miután megkelt, kinyújtottam és hajtogattam. Majd a kívánt vastagságúra nyújtottam ismét. Szaggattam, közepét kilyukasztottam és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem őket, figyelve arra, hogy elegendő hely legyen közöttük (hiszen még nőni fognak a sütőben).

dscf6080
Középen cukormentes, házi szilvalekvárral

Előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt, magas láng mellett készre sütöttem őket.

Mi cukormentes és házi szilvalekvárral, mogyorókrémmel és ugyan bolti, de szintén cukormentes habtejszínnel ettük.

A fenti mennyiségből nekem 26 darab fánk készült el.


Tápanyagértékek: a kész fánkjaim súlya 801 gramm lett, ebben összesen 2178 kalória, 70,9 gramm fehérje, 89,1 gramm zsír, 253 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 236,3 gramm) szénhidrát lett benne. A zsír mennyisége csökkenthető, ha mondjuk, a fent megadott tejszín felét használjuk fel és a fennálló részt vízzel helyettesítjük.

Jó étvágyat!

dscf6079
Jó étvágyat!

 

 

13720671_1031677386867966_1821361263_o

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, akkor iratkozz fel a hírlevélre és minden hétfőn értesítelek az elmúlt hét cikkeiről!

Köszönöm!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Balázsné Zsuzsi says: (előzmény @Végh-Fodor Mónika)

    Köszönöm szépen Mónika! Remélem lesz kedved elkészíteni és pikk-pakk el fog fogyni Nálatok is! Szép estét!

  2. Végh-Fodor Mónika says:

    Isteni recept! És a sütőben sütés ötlete óriási!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!