Egy egészségesebb élet

Limara elő tésztás kenyere

Ha azt írom, hogy Tóthné Libor Mária a kenyérsütés királynője egy cseppet sem túlzok és biztos vagyok abban is, hogy ezen a véleményen még sokan mások is osztoznak velem. Ez az Ő receptje apróbb módosításokkal. 

Bátran tessék kenyeret sütni otthon, mert felbecsülhetetlen tud lenni a gőzölgő kenyér illata, ami nincs felfújva, nincs benne E szám és mégis, még a harmadik napon is friss lenne, ha maradna 🙂

sam_7047

Hozzávalók:

Öregtésztához, ami előző este körülbelül 5 perces elfoglaltságot jelent:

140 gramm teljes kiőrlésű liszt

60 gramm finomliszt

5 gramm élesztő

160 ml langyos víz

csipet só

Tészta:

öregtészta

210 gramm teljes kiőrlésű liszt

90 gramm finomliszt

20 ml extra szűz olívaolaj

15 gramm élesztő

10 gramm só

2 ek. búzakorpa -10 gramm, opcionális-

15 gramm sikér 

20 gramm lenmag (természetesen opcionális)

150 ml langyos víz

Előző este összekeverem az öregtészta hozzávalóit. Lefedve a konyhapulton hagyva hagyom megkelni, sokszor 12 órát is. Másnap az öregtésztát és a friss tészta hozzávalóit alaposan kidagasztom és lefedve hagyom megkelni. Majd szintén Limara oldaláról elsajátítva megformázom

sam_7055

Formázás után szintén letakarva körülbelül 30 percet pihentetem, majd nagyjából 200 fokon 40 perc alatt megsütöm. Érdemes vízzel alaposan bespriccelni a kenyerünk tetejét, ha megoldható fedő alatt sütni körülbelül 20 percig, illetve felettébb hasznos, ha tudjuk párásítani a sütőnket (egy tepsi víz segítségével mondjuk). 


A kész kenyerem súlya 795 gramm lett, így 2002 kalória, 79,4 gramm fehérje, 30,7 gramm zsír és 327,5 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 330,1 gramm) szénhidrát lett benne. 

 

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!