Egy egészségesebb élet

Mogyorókrém, amiért rajong a család

A mogyorókrém sokaknak nagy kedvence, főleg a gyerekeknek. Igen ám, de a boltok polcain találhatók első összetevője a kristálycukor. Elképesztő, ügye?

sam_7022
Cukormentes, házi mogyorókrém

A Nutella összetevői között ráadásul pálmaolaj is van! A héten hívtam fel a figyelmet facebook oldalamon arra, ha tehetjük, ne vegyünk olyan terméket, amiben pálmaolaj van, hiszen a pálmaolaj iránt megnőtt kereslet miatt az orangutánok élettere (is) jelentősen csökkent. Persze tudom, hogy nem lehet minden esetben, minden összevetőt kizárni, amit szeretnénk, így kompromisszumokat kell kötnünk –sajnos-, de ez az eset pont az, amikor a házi mogyorókrém minden szempontból jobb választás, mint a bolti!

Hozzávalók:

50 gramm pucolt, tisztított török mogyoró

50 gramm sótlan földi mogyoró

100 gramm cukormentes tejcsokoládé (nálam Wawel márkájú)

50 gramm 70%-os étcsokoládé (szintén Wawel)

20 gramm holland kakaópor

15 ml kókuszolaj

15 gramm négyszeres erejű, természetes édesítőszer (vagy egyéb édesítőszer, ami 60 gramm kristálycukornak felel meg)

120 ml cukormentes, 30%-os habtejszín

Elkészítése: bizton állíthatom, hogy a legnagyobb munka a házi mogyorókrém elkészítésében a török mogyoró megpucolása. Erre most a Férjem vállalkozott (nagyon szuperül elsajátította a technikát: egy kicsi satu közé fogta a török mogyorót és úgy törte őket). A csokoládékat, a kakaóport és a kókuszolajat nagyon kicsi láng fölött felolvasztottam. A mogyorókat kimértem és a botmixeremmel alaposan eldolgoztam. Minél nagyobb a teljesítménye a gépünknek, természetesen annál könnyebben fogjuk tudni egyneművé „varázsolni”. Ha valakinek akad otthon darálója, szerintem azzal is nagyszerűen fog működni. A felolvasztott csokikat és a mogyorókat alaposan eldolgoztam szintén a botmixerrel, majd hozzáöntöttem a habtejszínt és az édesítőszert.

sam_7026
Teljes kiőrlésű kenyérrel

Egy gondosan elmosott üvegbe adagoltam.

Szerintem ajándéknak is tökéletes, vagyis én személy szerint nagyon örülnék neki, értékelném a belefektetett munkát. No persze, a -jó- csokoládénak mindig, minden körülmény között örülök!


Összesen 420 gramm mogyorókrém készült, amiben 1922 kalória, 39,3 gramm fehérje, 164 gramm zsír és 88,1 gramm (a szénhidrát diéta szabályai szerint számolva 78,1 gramm) szénhidrát lett benne nekem.

  • A török mogyoróra, a holland kakaóporra és a cukormentes habtejszínre nem számolunk szénhidrátot a szénhidrát diétában

Azt hiszem megállapíthatjuk, hogy nem alakbarát édesség, de néha azért beleférhet. Korábban már készítettem házi, cukormentes mogyorókrémet, ennek a verziónak, viszont jobbak a tápanyagértékei. 

Talán mindenki volt már úgy, hogy valami nagyon megkívánt, és akkor azonnal, de a lehető leghamarabb ennie kellett belőle. Így voltam a mogyorókrémmel én is a mai napon, így nem volt kérdés, készítenem kellett. Drága jó Férjem ismét pucolt egy kevés török mogyorót, s mivel nem volt itthon sem kókuszolaj, sem tejcsokoládé, így improvizáltam és jelentem: jól sikerült!

Hozzávalók:

70 gramm pucolt, tisztított török mogyoró

50 gramm sótlan földi mogyoró

150 gramm 70%-os étcsokoládé (szintén Wawel)

20 gramm holland kakaópor

15 gramm zsírszegény (25%-os) margarin

15 gramm négyszeres erejű édesítőszer (vagy egyéb édesítőszer, ami 60 gramm kristálycukornak felel meg)

200 ml cukormentes, 30%-os habtejszín

Elkészítése: a mogyorókat megpucoltuk, alaposan megpirítottam, majd a turmixgépem kelyhébe tettem, amennyire lehetett leturmixoltam. Majd erre tettem rá az olvasztott csokoládét, édesítőszert, olvasztott margarint, és a kakaóport. Ismét elindítottam a gépet, és folyamatosan csurgattam bele a habtejszínt. Egy krémes, lágy állagú mogyorókrémet kaptam eredményül:

Tápanyagértékek erre a verzióra: a kész mogyorókrémem 482 gramm lett, ebben 2233 kcal, 47 gramm fehérje, 80 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 59 gramm) és 193 gramm zsír lett benne nekem. 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!