Egy egészségesebb élet

Kürtőskalács egyszerűen és cukormentesen – Videóval

Teljes kiőrlésű és cukormentes kürtőskalács

Már az elején le is szögezném, hogy soha, de soha nem csináltam ezelőtt kürtőskalácsot. Még az életmódváltásunk előtt, csak nemes egyszerűséggel megvásároltam, azután pedig túl nehéznek tűnt az elkészítése, hogy nekifogjak. Egészen mostanáig. És ezzel a recepttel bátorítok is mindenkit az elkészítésére, mert valójában hihetetlenül egyszerű és nekünk inzulinrezisztenseknek, életmódváltóknak és cukorbetegeknek sem kell lemondanunk e nagyszerű finomságról.

Kürtőskalács
Fahéjas kürtőskalács

Nekem a lenti mennyiségből 3 darab kürtőskalács készült el.

Hozzávalók:

170 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

50 gramm bambuszrostliszt (jobb állaga lesz a végeredménynek tőle, ha nem tudunk vásárolni, használjunk teljes kiőrlésű búzalisztet helyette)

90 gramm rétesliszt

15 gramm friss élesztő

2 darab ’L’-es méretű tojássárgája + 1 darab tojás a kenéshez

100 ml cukormentes habtejszín és 100 ml langyos víz keveréke

30 ml kókuszolaj

1 evőkanál vanília eszencia (íz szempontjából jobb, ha egy kikapart vaníliarúd belsejét használjuk fel)

4 gramm só –nálam parajdi-

30 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer (vagy 120 gramm kristálycukornak megfelelő egyéb édesítőszer)

olaj a formák kenéséhez

+ amibe beleforgatjuk, nálam három ízesítésben készült: fahéjas, kakaós, kókuszos (mindegyikhez ízlés szerint adjunk édesítőszert)

Elkészítése: minden hozzávalót (lisztek, élesztő, só, édesítőszer, tojások sárgája, vanília eszencia és folyadék) alaposan kidagasztottam. Egy igen lágy, de nem ragadós tésztát kaptam. Alaposan lefedve 45 percet kelesztettem. Közben fogtam a már gondosan elmosott és megszáradt sörös dobozokat és alaposan becsomagoltam alufóliába. Ezeket a formákat mindenhol lekentem olajjal, hogy majd a megsült kalácsok könnyen lejöjjenek róluk. Miután megkelt a tészta, én három egyenlő részre osztottam, majd hosszú, egyenes csíkokra vágtam. Ezeket a csíkokat feltekertem a már beolajozott dobozokra. Kiszórtam egy tányérra a fahéjat és az édesítőszer keverékét, majd beleforgattam a kalácsokat. Ezt még megcsináltam holland, zsírszegény kakaóporral, illetve kókuszreszelékkel is. Közepes láng felett sütőpapírral borított rácson 30 perc alatt készre sütöttem (a sütési idő módosulhat a sütő teljesítményétől függően).

SAM_6703
Ki ne kívánna egy ilyen cukormentes finomságot?

Tápanyagértékek: a három kalács súlya 565 gramm lett, így darabja 188 gramm. Az összesben együtt 1678 kalória, 48 gramm fehérje, 80 gramm zsír és 177,8 gramm szénhidrát (172,2 gramm szénhidrát a szénhidrátdiéta szabályai szerint).

Videó is készült az elkészítéséről:

Ha tetszett, kérlek oszd meg, hogy mások is láthassák! 

Jó étvágyat!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!