Egy egészségesebb élet

Tartósítószer- és cukormentes szilvalekvár

Korábban már készítettem amolyan „mindenmentes” eperlekvárt is, itthon akkora sikere volt –és Ti is sokat kattintottatok rá, nyugodt szívvel írhatom, Nektek is az egyik kedvencetek volt-, hogy kis túlzással kettő szempillantás alatt elfogyott. Mivel a szilva most jó áron kapható, nem volt kérdés, lekvárt kell belőle készítenem.

A lenti hozzávalókból, nekem 13 kisebb üvegnyi lekvár készült el. Elég édes lett, ha valaki fanyarabban szereti, kevesebb édesítőszert használjon fel. 

lekvár fokusz
Szilvalekvár

Már az eperlekvár receptjénél is megosztottam, de ha valaki nem olvasta volna, most ide is írom: pektint én a Herbária egyik üzletében vettem, de hallottam már, hogy Intersparokban, kisebb bioboltokban is kapható. Nem olcsó alapanyag, de egy doboz elég sokáig elég, tekintve, hogy 1 kg gyümölcshöz 6 grammot ír a csomagolás. A különböző zselésítők között még nem találtam meg a cukormenteset, mert ha cukrot, fruktózt és társait nem tesznek bele, akkor odacsempészik a dextrózt vagy éppen a maltodextrint….

Továbbá, mivel nincs benne tartósítószer, ezért kiváltképpen fontos, hogy az üvegeink megfelelően legyenek fertőtlenítve, egész biztosan ép üvegeket és fedőket használjunk. Bár a Mamám felhívta rá a figyelmemet, hogy ha nem vagyok biztos az üvegek épségét illetően, akkor tegyek befőzési celofánt a fedő alá rácsavarás előtt. A fenti okból kifolyólag –nincs benne tartósítószer- én csak kis üvegeket használok, félek, hogy sokáig nyitott állapotban még a hűtőben is megromlana.

Hozzávalók:

3000 gramm magozott szilva

18 gramm pektin

5 gramm őrölt fahéj

60 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer –vagy 240 gramm kristálycukornak megfelelő egyéb édesítőszer-

40 csepp stevia

Elkészítése: a megmosott, magozott szilvákat egy nagy fazékba tettem és kicsi tűz fölött, fedő alatt puhára pároltam. Én, ekkor botmixerrel pürésítettem, mert a Férjem nem szereti a darabos lekvárokat, de nyilván ez ízlés kérdése. Visszaöntöttem a fazékba a pürésített szilvákat, majd kimértem a pektint, az édesítőszereket és a fahéjat –ez utóbbi szintén opcionális- és hozzáöntöttem. Egy utolsót hagytam forrni, majd a már kifertőtlenített üvegekbe adagoltam. A fedőket szorosan ráhúztam. Ha a fedőt túl lehet húzni, az nem jó, mindenképpen cseréljük le, vagy a már fent említett módszert vessük be.

A címkékért ismét hatalmas köszönet a Férjemnek, mert, mint az eperlekváraknál, ez esetben is rengeteg időt takarított meg nekem a tudásával.

SAM_6609
Ha szép csomagolásba bújtatjuk, ajándékba is nagyszerű ötlet

Tápanyagértékek: a teljes, kész súly 2927 gramm lett. Ebben 1451 gramm kalória, 21,3 gramm fehérje, 6,2 gramm zsír és 362,3 gramm szénhidrát lett.

Ugye nem kérdés, hogy ugyan „időt vesz el az életünkből”, de elnézve az összetevőket mennyivel jobban járunk, ha ezután nyúlunk a kamrába és nem a boltiért.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!