Egy egészségesebb élet

Máglyarakás, amit a diabéteszesek is szeretni fognak

Máglyarakást utoljára életmódváltásunk előtt készítettem és mélyen magamba nézve, minden szerénységemet előkapva is nyugodt szívvel leírhatom: ez finomabb lett, mint annak idején. És nem csak arról van szó, hogy az utoljára évekkel ezelőtt fogyasztott máglyarakásom emléke elcsúfult, nem! A férjem is határozottan állította, ez nagyon finom lett!

Mivel a pékségekben kapható teljes kiőrlésűnek nevezett kiflikből-kalácsokból még nem találtam olyat, ami valóban megfelelő lenne (a lisztek aránya elkeserítő, a többi apróságról nem is beszélve), ezért az első dolgom ez esetben egy teljes kiőrlésű kalács sütése volt (szándékosan nem kiflit sütöttem!).

Hozzávalók:

510 gramm szeletekre vágott teljes kiőrlésű kalács

930 gramm tisztított alma

összesen 50 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer (vagy 200 gramm kristálycukornak megfelelő egyéb édesítő) + pár csepp stevia

5 gramm őrölt fahéj

10 ml frissen facsart citromlé

350 ml 1,5%-os tehéntej

150 gramm cukormentes baracklekvár

5 darab tojás -nekem 250 gramm- 

zsiradék a forma kikenéséhez + 10 gramm teljes kiőrlésű tönkölydara (ezt lehet bármilyen egyéb korpával is helyettesíteni)

Elkészítése: ahogy fentebb is írtam, elsőnek a kalácsot sütöttem meg, ha előre tudunk tervezni érdemes már előző nap megsütni, hogy bőven legyen ideje kihűlni –csak a könnyebb szeletelhetőség miatt-. Az almákat megpucoltam és magházukat eltávolítottam, majd felkockáztam. Egy lábosba tettem őket a fahéjjal, a citromlével és 25 gramm édesítőszerrel. Kicsi tűz felett, fedő alatt puhára pároltam. Nem öntöttem hozzá vizet, az almák nekem elég sok folyadékot engedtek ki magukból. Felmelegítettem langyosra a tejet a maradék 25 gramm édesítővel, illetve a tűz elzárása után hozzákevertem a tojások sárgáját. Majd belerakosgattam a felszeletelt kalácsokat és megvártam, míg az összes folyadékot felszívják. Én egy nagyobb, ovális méretű jénait választottam, ezt kiskanál kókuszolajjal kikentem, megszórtam egy evőkanál teljes kiőrlésű tönkölydarával, majd beleöntöttem a kalácsokat, a tetején pedig elkentem a lekvárt.

Majd rátettem a már megpárolt almákat. Magas hőfokon körülbelül 25 percre sütőbe toltam. Míg sült, addig a fehérjéket pár csepp steviaval kemény habbá vertem. Kivettem a sütőből a félkész máglyarakást és rákanalaztam a kemény fehérjét.

SAM_6150
Kemény habbá vert fehérje
SAM_6151
Sütés után a máglyarakás

Visszatoltam a sütőbe újabb 10-15 percre (sütő függő). Megvártam, míg szép barna lett a fehérje teteje és mér készen is volt. Ha van rá módunk, várjunk míg hűl, mert könnyebben szeletelhető.

SAM_6153
SAM_6155
SAM_6163

Tápanyag-információk: a kész máglyarakásom sütés után 1957 gramm lett. Ebben: 2188 kalória, 88,7 gramm fehérje, 44,3 gramm zsír és 358,3 gramm (szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 351,8 gramm) szénhidrát lett benne nekem.

Jó étvágyat!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!