Egy egészségesebb élet

Túrógombóc új köpenyben

Szerintem nincs is olyan ember, aki ne ismerné a túrógombócot, csak valahogy mindenki másképpen csinálja (bár nem egy kategória, de majdnem olyan, mint a töltött káposzta). A lenti elkészítése a befutó, bár bevallom őszintén évekig a főzés nélküli verziót részesítettem előnyben, mert oly nagy félelmem volt a gombócok szétesése a lobogó vízben (kezdő „konyhatündér” tünetcsoport egyike véleményem szerint) képtől! Na de most megtört a jég!

Ahogy tőlem megszoktátok, ez a recept is javarészt lassú felszívódású alapanyagokkal és cukormentesen készült el, és cseppet sem mondanám róla, hogy szénhidrát csökkentett! Hiszen a szénhidrát a barátunk, csak jó minőségű és kellő mennyiséget kell magunkhoz venni belőlük!

Hozzávalók:

450 gramm félzsíros tehéntúró

120 gramm teljes kiőrlésű tönkölydara

40 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer (vagy bármilyen más, ami 160 gramm cukornak felel meg)

3 darab ’M’-es méretű tyúktojás –nálam 150 gramm-

5 ml frissen facsart citromlé

2 gramm só –nálam parajdi-

a gombócok forgatása során 82 gramm teles kiőrlésű zsemlemorzsát használtam fel –de 120 grammot pirítottam le- + a morzsa ízesítéséhez ízlés szerint őrölt fahéj

bármilyen édesítőszer + tejföl a tálaláshoz

Elkészítése: A túrót alaposan áttörtem egy villa segítségével, majd a tojások sárgáját, a kimért teljes kiőrlésű tönkölydarát, a citromlevet és az édesítőszert alaposan elkevertem. Közben a tojások fehérét a sóval kemény habbá vertem. Mikor elkészültem vele, a masszához kevertem és 1 órára hűtőbe tettem.

Közben a zsemlemorzsát őrölt fahéjjal alaposan elkevertem és teflon alapú serpenyőben megpirítottam -zsiradék nélkül-. Feltettem a vizet forrni. Míg vártam a vízre, a gombócokat egyenlő nagyságúra formáztam -igyekeztem 25 és 30 gramm közöttire formázni egy golyót-, majd a lobogó vízbe tettem. Amikor feljöttek a víz tetejére, szűrő segítségével kiszedtem őket és a már kész zsemlemorzsában forgattam.

Édesített tejföllel ettük a nagyobbik gyerkőccel, a férjemnek pedig vanília ízű fehérjeporos tejföllel szervíroztam.

SAM_6091
Édesítőszeres tejföllel locsolva

Tápanyagra vonatkozó információk: összesen 824 gramm túrógombócom lett. Ebben a mennyiségben 1541 kalória, 115,9 gramm fehérje, 51,6 gramm zsír (ez természetesen csökkenthető, ha zsírszegény túrót használunk!), 148,8 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályait figyelembe véve 145,8 gramm).

Ez azt jelenti, hogy 100 grammban tejföl és minden más nélkül: 187 kalória, 14,1 gramm fehérje, 6,3 gramm zsír, 18,1 gramm szénhidrát (illetve 17,6 gramm) lett nekem. 

Jó étvágyat!

13720671_1031677386867966_1821361263_o

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, akkor iratkozz fel a hírlevélre és minden hétfőn értesítelek az elmúlt hét cikkeiről!

És kérlek, az engedélyem nélkül:

do-not-copy-160138_1280

Köszönöm!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!