Egy egészségesebb élet

Brokkoli és túró alapú pizza sajttal töltött széllel

A túró alapú pizza

életemben elsőnek a túró alapú pizzával Szafi oldalán találkoztam. És bár alapvetően nem vagyok a híve az alacsony szénhidráttartalmú ételeknek – na jó, van azért amikor tényleg jól jönnek- azt akkor ki kellett próbálnom. Mennyei volt, ezúton is köszönet érte. De ahhoz, hogy az ebédemhez szükséges 50 grammnyi szénhidrátot megegyem, akkora mennyiséget kellett megenni belőle, hogy:

  • alig bírtam legyűrni -azért ment, mert tényleg finom-, meg sem bírtam mozdulni utána
  • másrészről pedig közel 1000 kalória volt csak az ebédem… 

No tehát, az alapötlet tetszett, viszont mindenképpen szerettem volna, ha több -számomra- számolandó szénhidrát került volna bele. Sokkal kevesebbet ehetünk így a lenti verzióból, hiszen magasabb a szénhidráttartalma. Minden esetre a pizza készítése közben láttam lelki szemeim előtt, ahogy egy olasz ismerősöm rosszallóan csóválja a fejét, pont úgy, mint mikor azt firtattam milyen finom a hawaii pizza -szerinte olyan nincs, és főben járó bűn azt a valamit pizzának hívni-.

Így született meg a brokkoli és a túró alapú pizza, sajttal töltött széllel – ez kifejezetten A Férjem kedvéért –

Hozzávalók:

150 gramm nyers brokkoli

250 gramm túró

315 gramm teljes kiőrlésű liszt

135 gramm finomliszt

1 db tojás – nálam 55 gramm –

4 gramm sütőpor

60 ml víz

10 gramm só – nálam parajdi – 

+ a feltét, ami nálunk:

100 gramm tejföl + fokhagyma, só és oregánó ízlés szerint

120 gramm csirkemell sonka

180 gramm paradicsom

40 gramm paprika

120 gramm mozzarella

260 gramm reszelt sajt 

Elkészítése: a brokkolit feltettem egy lábos vízben főni. Amikor megpuhult, leszűrtem és botmixerrel pépesítettem – nekem villával nem ment, ahhoz gondolom tovább kellett volna főznöm-. Elkevertem a kihűlt, pépesített brokkolit, a túrót, a kimért liszteket, a sütőport és a sót. A vizet fokozatosan adagoltam, hiszen a víz mennyisége változhat. Függ a lisztek minőségétől és, hogy a brokkoli mennyi vizet szívott magába. 

SAM_5773

A fenti adagból nekem kettő tepsire való pizza készült el (26×26-os és 29×23-as). 

A tésztát kicsit nagyobbra nyújtottam, mint a tepsiket és a szélére szórtam a reszelt sajtot. Ráhajtottam a széleket és alaposan lenyomkodtam. A tejfölt elkevertem a sóval, fokhagymával és oregánóval. Lekentem a tésztákat, majd sorban rá: a csíkokra vágott csirkemellet, a karikázott paradicsomot és paprikát, megszórtam kukoricával, majd a maradék reszelt sajttal és a tetejére mozzarella szeleteket tettem. Megszórtam még oregánóval és két csipet sóval.

Közepes láng felett – villany esetében ez körülbelül 180°C-ot jelent- 30-35 perc alatt készre sütöttem őket.

 

A tápanyagértékek: a két tepsi pizza sütés utáni súlya összesen 1593 gramm lett nekem. Az egész pizzában 3534 kalória, 217 gramm fehérje, 139 gramm zsír és 320 gramm szénhidrát -az IR diéta szabályai szerint számolva 315 -19,7/100 gramm- és 293 – 18,3/100 gramm- gramm lett-. Hogy miért adtam meg két adatot?

  • azokra a zöldségekre, amiknek 100 grammjában kevesebb, mint 5 gramm szénhidrát van. 200 gramm fogyasztásig nem számolunk rá szénhidrátot
  • igen ám, de ebben a receptben több olyan zöldség is szerepel, amire a fenti szabály alkalmazható és amint az ezekből elfogyasztott mennyiség meghaladja a 200 grammot már az egész felhasznált mennyiségre számolni kell
  • ha azt veszem alapul, hogy akkora mennyiséget eszek majd meg belőle, hogy számolandóvá váljon minden ilyen zöldség, akkor 19,7 grammal számolok
  • ha azt veszem alapul, hogy akkora mennyiséget fogok tudni csak megenni, ami nem haladja meg a teljes pizzám tekintetében a 200 grammot, akkor pedig a 18,3 grammal számolok -30 gramm szénhidrátos vacsoránál ez 163 gramm pizzát jelentene-
  • összességében az az 1 gramm szénhidrát (különbség) talán nem okoz senkinek sem fejfájást csak én számolgattam – túl magam 🙂 – 

Jó étvágyat!

 

 

13720671_1031677386867966_1821361263_o

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, akkor iratkozz fel a hírlevélre és minden hétfőn értesítelek az elmúlt hét cikkeiről!

Köszönöm!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!