Egy egészségesebb élet

Teljes kiőrlésű sok magvas kenyér

Sok magvas kenyér receptjét hoztam Nektek,

hogy jól induljon a reggeletek!

Zömében lassú szénhidrát van benne,

ezért vércukrodnak ez lenne, igazán kedvére!

 

Ez egy előtésztás, sok magvas kenyér. Érdemes az előtészta hozzávalóit már előző este bekeverni, ügyelve arra, hogy legalább hat órát pihenhessen. Én rendszerint a konyhapulton szoktam hagyni, szorosan lefedve. 


Hozzávalók az előtésztához:

150 gramm finomliszt

7 gramm élesztő

150 ml víz 

csipet só

Elkészítése: csak kimértem a hozzávalókat és egy kanál segítségével alaposan elkevertem. Pihentetés után az eredmény:

SAM_5720
Legalább 6 óra pihentetés után az öregtészta

Hozzávalók a továbbiakban:

az előtészta

350 gramm teljes kiőrlésű liszt

8 gramm só -nálam parajdi-

10 gramm búzacsíra -elhagyható, de jótékony élettani hatásai miatt érdemes rendszeresen fogyasztani, és kedvező áron beszerezhető-

10 gramm bambuszrostliszt -elhagyható, de szerintem javít a kenyér állagán és lassít a felszívódásán is-

15 gramm búzasikér -szintén elhagyható, de ennek hiányában egy tömörebb végeredményre számítsunk-

15 gramm friss élesztő

20 ml olaj -nálam extra szűz olívaolaj-

300 ml langyos víz

A magkeverék:

15 gramm hántolt napraforgómag

15 gramm lenmag

10 gramm chia mag

15 gramm szezámmag

SAM_5722
Magkeverék

A kenyér elkészítése: az előtásztát, és a kenyér többi hozzávalóját kimértem. Ha kenyérsütőgépben készítenénk, akkor a sorrend általában a vízzel kezdődik, a magvak hozzáadásánál pedig hangjelzés adja tudtunkra, mikor adagolhatjuk őket. Ügyeljünk arra, hogy a só és az élesztő a tálunk két külön oldalába kerüljön vagy már az élesztő belemorzsolása előtt elkeverjük el a lisztben a sót -a sóval való közvetlen érintkezése gátolja az élesztőgombák működését-. Nem szükséges az élesztőt külön felfuttatni. A langyos vizet fokozatosan adagoljuk, mert a lisztek minőségétől/márkájától függően minimálisan változhat a víz mennyisége. 

 

SAM_5723
Kelesztés előtt
SAM_5724
Kelesztés után

40 perc kelesztés után, formáztam (ide kattintva találsz segítséget), alaposan bespricceltem vízzel és előmelegített sütőben közepes lángon (villany esetében ez 180°C körüli hőmérsékletet jelent) és 35-40 perc alatt készre sütöttem. Ha van rá lehetőség, akkor érdemes egy vízzel teli tepsit is betolni a kenyér mellé, a megfelelő párásítás miatt.

SAM_5725
Sütés előtt
SAM_5727
Sütés után
SAM_5729
Sok magvas teljes kiőrlésű kenyér

Tápanyagértékek: a kész kenyér súlya 906 gramm lett, ebben 2259 kcal, 80,4 gramm fehérje, 52 gramm zsír és 364 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 339,1 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

Jó étvágyat!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!