Egy egészségesebb élet

Gluténmentes ötlisztes cipó

Ez volt az első alkalom, hogy gluténmentes pékárút sütöttem, de úgy gyanítom, hogy fogok még kísérletezni, mert nagyon finom lett a végeredmény. Nem kis aggodalommal, ám még nagyobb kíváncsisággal vetettem magam bele a gluténmentes lisztek/alapanyagok világába, ebben nagy segítségemre két oldal volt, köszönet Nekik: 

Felmerült bennem a kérdés, vajon az élesztő gluténmentes-e? De erre is gyorsan választ találtam itt. Nekiláttam hát a tej-, laktóz-, cukor-, és gluténmentes cipómnak. 

Hozzávalók:

120 gramm kukoricaliszt

70 gramm lenmagliszt

70 gramm csicseriborsóliszt

70 gramm zöldbanánliszt

70 gramm kölesliszt

20 gramm friss élesztő

8 gramm parajdi só

30 ml extra szűz olívaolaj

30 gramm hántolt napraforgómag

10 gramm bambuszrostliszt 

1 db tojás -nálam 60 gramm-

220 ml langyos víz

Elkészítés: A liszteket kimértem a robotgépem üstjébe. A sót és az élesztőt a tál két külön oldalába tettem. Rámértem a bambuszrostlisztet, az olívaolajat, a napraforgómagokat és a tojást is. (Ha valaki kenyérsütőgéppel készítené el, vegye figyelembe a gép használati útmutatóját, mert általában hangjelzéssel adja tudtunkra a gép, hogy ez esetben a magokat mikor adhatjuk a tésztához.) A langyos vizet fokozatosan adagoltam. A lisztek minőségétől függően elképzelhető, hogy kevesebb vagy egy kicsit több vizet igényel majd a tészta. Akkor jó, ha nem ragad, a tál szélétől elvált a tésztánk.

SAM_5692

Szorosan lefedve -én frissen tartó fóliával szoktam- 40 percig kelesztettem. Majd cipó alakúra formáztam és sütőpapírral bélelt jénaiba tettem.

SAM_5694

Alaposan bespricceltem vízzel és előmelegített sütőben közepes -villany esetében ez körülbelül 180°C-ot jelent)  hőfokon 35-40 perc alatt készre sütöttem. 

SAM_5697
SAM_5700

 

Sütés után a kenyér súlya 752 gramm lett. A teljes szénhidrát tartalma 221 gramm lett (az IR diétam szabályai szerint 213 gramm) a teljes kalóriatartalma pedig 1914 lett. Az egész cipóban 78 gramm fehérje és 66 gramm zsír van. 

100 grammban 29,41 gramm szénhidrát (a diétám szabályai szerint 28,3 gramm) és 254,5 kalória lett nekem. 

Jó étvágyat!

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!