Egy egészségesebb élet

Szezámmagos graham bagett

SAM_5620
A még friss és meleg graham bagett

Ez egy “elő” tésztás recept, amely előző este öt perc elfoglaltságot jelent, viszont az eredmény igazán különleges élményt fog nyújtani a kóstolónak.

Hozzávalók az öregtésztához:

140 gramm graham liszt

60 gramm finomliszt

8 gramm friss élesztő

200 ml langyos víz

csipet só

Hozzávalók a másnapi friss tésztához:

az elő tészta

175 gramm graham liszt

75 gramm finomliszt

12 gramm friss élesztő

6 gramm só

25 gramm búzasikér -elhagyható, azonban akkor egy tömörebb/nehezebb végeredményt fogunk kapni-

 130 ml langyos víz

+ 20 gramm szezámmag a szóráshoz és 1 db tojás a kenéshez

Elkészítés: előző este -vagy ha délután sütjük a kenyerünket akkor reggel- kikevertem az öregtészta hozzávalóit. Arra szoktam ügyelni, hogy legalább 6 órát lefedve pihenhessen. Ez idő letelte után az öregtésztához adtam a többi kimért lisztet, az élesztőt, a sót, a búzasikért és lassan adagolva a langyos vizet. Ügyeljünk arra, hogy a só és az élesztő a tál két külön szélébe kerüljön. Én géppel dagasztattam, így körülbelül 10 perc alatt értem el a megfelelő állagot. Szorosan lefedtem -én frissen tartó fóliával szoktam- és hagytam 35-40 percet pihenni, míg duplájára kelt. 

SAM_5579
Formázva
SAM_5585
Sütésre várva

Én 5 darab  bagettet formáztam -a végeredmény tekintetében egy bagett felét ehettem meg reggelire, ugyanis ez tett ki 30 gramm szénhidrátot-. Tetejét megkentem tojással és szezámmagot szórtam rájuk. Előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöttem őket -ha meg lehet oldani, akkor érdemes párásítani a sütőt, akár egy régi tepsi vízzel való megtöltésével, amit a bagettek mellé helyezünk-. 

A kisült bagettek teljes súlya 718 gramm lett. Egy darab bagettem kisütve 143 grammos lett. 

A teljes mennyiség összes CH tartalma 319 -a diétám szabályai szerint 316 gramm -, a teljes kalóriatartalma pedig 1836 gramm lett.

SAM_5621

Azóta többször sütöttem, olyan alkalom is volt, amikor kisebbre formáztam, szám szerint nyolc darabra:

graham2

Tápanyagértékek: a kész pékárum súlya 702 gramm lett, ebben 1744 kalória, 75,4 gramm fehérje, 20,5 gramm zsír, 293,6 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 284,9 gramm) lett benne nekem. Az adatok csak tájékoztató jellegűek. 

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!