Egy egészségesebb élet

Lenmagos-sajtkockás kenyér

Ez egy egyszerű ám mégis nagyon finom kenyér. Nem kell hozzá kovász -bár ártani nem ártana az biztos- következőnek lehet úgy fogom elkészíteni, ígérem be fogok róla számolni. 

SAM_5546

 

Hozzávalók:

350 gramm teljes kiőrlésű liszt

150 gramm rétesliszt

20 gramm búzacsíra -kihagyható, de ez egy igen kedvező áron beszerezhető alapanyag, amely nagyszerű élettani hatásokkal bír,  jó ha van otthon-

20 gramm élesztő

20 gramm lenmag

100 gramm sajt -nálam trappista, de ha akad füstölt sajt csak finomabb lehet-

25 gramm búzasikér – a teljes kiőrlésű liszt(ek) miatt használom, hogy a kenyér “szerkezete-állaga” könnyebb legyen, ez is kihagyható, csak tömörebb lesz a kenyerünk

10 gramm só -nálam parajdi-

20 ml olaj -nálam extra szűz olívaolaj-

350 ml langyos víz -ez a liszt minőségétől változhat egy kicsit-

Elkészítése: minden hozzávalót -vizet és sajtot leszámítva- gondosan kimértem a robotgépem üstjébe -természetesen kézzel is dagasztható-, ügyelve arra, hogy a só és az élesztő a tál két külön oldalába kerüljön. A langyos vizet fokozatosan adagolva öntöttem hozzá, egy nem túl lágy tésztát kell(ene) kapnunk. A dagasztás befejezése előtt beleraktam az apró kockára vágott sajtokat. Akkor vagyunk készen, ha szépen elvált a tésztánk az edény falától. 

Letakarva 30 percet pihentettem -alapvetően ez legalább 45 perc lett volna, de nyár van és rettenetesen meleg a lakásban is, nem szerettem volna ha túlkel a tészta-. Cipó alakúra formáztam és egy konyharuhával lefedve ismét tíz percig hagytam pihenni -én jénaiban sütöm-. Alaposan bespricceltem vízzel -ha megoldható tehetünk egy vízzel töltött tepsit is a kenyér mellé a sütőbe párásítás miatt- és közepes hőfokon -villany esetében ez 180°C körül- 40 perc alatt készre sütöttem. 

SAM_5552

Tápanyagértékek: a kenyér súlya sütés után nekem 1024 gramm lett, ebben 2536 kalória, 116,8 gramm fehérje, 66,8 gramm zsír és 344,2 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 324,9 gramm) szénhidrát lett benne.

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!