Egy egészségesebb élet

Padlizsánkrém

A padlizsánkrém elkészítése nem igényel fél óránál többet, viszont mindenképpen érdemes legalább egy éjszakára hűtőbe tenni, hogy jól összeérjenek az ízek. Most, hogy szezonja van a padlizsánnak nem -lenne- szabad kihagyni, mert változatos reggelit/vacsorát varázsolhatunk az asztalra a családnak. 

Használjuk ki, amíg kedvező áron hozzá lehet jutni, hiszen rengeteg hasznos élettani hatással bír – a teljesség igénye nélkül: emésztés serkentő, jótékony hatással van az érfalakra és szívre, kiemelkedő A vitamin tartalma, antioxidáns tartalma is magas… -.

Sokan majonézt tesznek bele -gyanítom azért, mert az eredeti is úgy készül-, viszont cukormentes majonéz éppen nem volt itthon, így úgy gondoltam markáns íze lehet a dijoni mustártól (is), nekünk ízlett így is. 

SAM_5309

Hozzávalók két személye:

230 gramm sült héjától megfosztott padlizsán -nálam ez 500 gramm nyers padlizsánt jelentett-

2 gerezd fokhagyma – 8 gramm-

10 gramm cukormentes dijoni mustár

50 gramm vöröshagyma

2 ml frissen facsart citromlé

1 csipet őrölt bors -lehet fekete vagy éppen fehér is- 

só ízlés szerint – nálam 4 gramm parajdi volt-

10 ml zsiradék -nálam extra szűz olívaolaj-

Elkészítése: a padlizsánokat alaposan megmostam, kettévágtam és egy olajozott tepsibe fektettem őket.

SAM_5315

Alufóliával lefedtem és 20-25 perc alatt közepes lángon megsütöttem őket. Ha a villánk gond nélkül kijön a padlizsán húsából ki is vehetjük a sütőből. Egy kanál segítségével kiemeltem a héjból a padlizsánt, hozzáadtam a fokhagymát, vöröshagymát, mustárt, sót, borsot és a pár csepp citromlevet. Én botmixerrel pürésítettem és lezárva hűtőbe tettem egy éjszakára. 

Elég sok vizet veszített a sütés alatt -nem csoda, hiszen a padlizsán maga is rengeteg vizet tartalmaz-, így a kész padlizsánkrémem súlya 238 gramm lett. 188 kalória és 18 gramm szénhidrát. 100 grammra számolva ez 79,04 kalóriát és 7,68 gramm szénhidrátot jelent. 

SAM_5335

A férjem kontakt grill alatt készült “pirítóssal” ette reggelire, ízlett Neki, máskor is készíteni fogom így, ebben a formában. A kenyér receptje amivel mi ettük ide kattintva olvasható. 

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!