Egy egészségesebb élet

Sajtos fokhagymás paradicsomleves

Írhatnám, hogy ez egy “reform” paradicsomleves, hiszen tönkölykorpát és lenmaglisztet használtam a rántás készítéséhez, valamint sajtgolyókat formáztam bele. Viszont ízre igazán jó lett, mint az “eredeti” fehér lisztes és cukrozott, csak ez egészségesebb.

Hozzávalók a leveshez:

30 ml extra szűz olívaolaj

1 evőkanál tönkölykorpa -8 gramm-

12 gramm lenmagliszt

500 gramm zúzott paradicsom

15 gramm tisztított fokhagyma 

1500 ml víz

ízlés szerint édesítő (nálam folyékony stevia ez esetben)

fűszerek ízlés szerint: só -nálam parajdi-, bors, oregánó

+ reszelt sajt a tetejére

Elkészítése: az olajat felhevítettem, majd ráöntöttem a kimért lisztet és a korpát. Kicsi lángon 2-3 percig folyamatosan kevergettem, majd a tisztított fokhagymát és fűszereket is beletettem. Én a fokhagymát maximum csak félbe szoktam vágni, ha teljesen megfő nagyon finom, észre sem lehet venni hogy a kanalunkra került. Felöntöttem vízzel és a kellő sűrűségig főztem. 

1934 gramm lett a kész levesem súlya. Az összes CH tartalom 28, az összes kalória pedig 451 lett nekem. 10 gramm fehérje és 31 gramm zsír tartalommal bír ezzel az elkészítési móddal. Tehát 100 gramm ételem 1,46 CH és 23,32 kalória értékkel bírt. 

SAM_5145

Ha van kedvünk akkor készíthetünk bele sajtgombócokat is a következőképpen:

Hozzávalók 10 darab apróbb gombóchoz:

60 gramm reszelt sajt

1 db tojás -nálam 60 gramm-

30 gramm teljes kiőrlésű liszt 

só és rozmaring ízlés szerint

Elkészítése: a reszelt sajtot, a tojást, a lisztet és a fűszereket alaposan elkevertem és 10 percre hűtőbe tettem. Majd vizes kézzel gombócokat formáltam és a levesbe rakosgattam őket. Kicsi lángon főztem további 10 percig a levest, míg a gombócok is elkészültek. 

Ha úgy készítjük, ahogy itt van leírva, akkor csak a liszt CH tartalmával kell számolnunk. Nekem ebből a mennyiségből 160 gramm kész gombócom lett, 100 grammban 11,2 CH és 257 kalória lett. 

Természetesen fokhagymás olajon pirított kenyérkockákkal is nagyszerű ízt fogunk kapni, de mozzarellával is meg lehet “szórni” a tetejét.  

Jó étvágyat!

 

 

13720671_1031677386867966_1821361263_o

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, akkor iratkozz fel a hírlevélre és minden hétfőn értesítelek az elmúlt hét cikkeiről!

És kérlek, az engedélyem nélkül:

do-not-copy-160138_1280

Köszönöm!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!