Egy egészségesebb élet

Teljes kiőrlésű fahéjas-csavart briós

Az eredeti receptet Limara oldalán olvastam, ezt módosítottam s vált ehetővé inzulinrezisztenseknek és cukorbetegeknek (is) egyaránt.

 

Hozzávalók:

350 gramm teljes kiőrlésű liszt

150 gramm finomliszt

1 tojás sárgája   + 1 tojás a kenéshez

30 gramm friss élesztő

3 evőkanál zsiradék (nálam 45 gramm kókuszolaj, de 25%-os zsírtartalmú margarinnal is szuper)

25 gramm négyszeres erejű édesítőszer + opcionális, a briós tetejére egy kevés

30 gramm búzasikér

300 ml tejszín (ezt, utóbbi alkalmakkor úgy módosítottam, hogy 175 ml (főző)tejszínt és 175 ml vizet használtam fel)

 

Töltelék:

40 gramm zsiradék (nálam ez esetben szintén margarin)

4 gramm fahéj

10 gramm négyszeres erejű édesítőszer

Elkészítése: a száraz hozzávalókat kimértem és a robotgép üstjébe mértem, a folyadékot lassan adagoltam, a liszt minőségétől függően elképzelhető, hogy kicsit több vagy éppen kevesebb folyadékot igényel a tészta. Akkor jó, ha a tészta lágy, de nem ragadós (szépen elválik az edény falától):

Dagasztás után

Én frissen tartó fóliával szorosan lefedve, 45 percet pihentettem.

Kelesztés után

Majd formáztam a következőképpen:

Illetve a feltekerés így történt:

giphy (4)

Én ezt a mennyiségű tésztát 10 egyenlő részre osztottam. Egy ecset segítségével a kinyújtott tésztára kentem a fahéjas masszát és ahogy a fenti képeken is látszik, megformáztam őket. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, lekentem tojással, és megszórtam vékonyan por alapú édesítőszerrel. 25 perc alatt közepes lángon (villany esetében 180°C körül) megsültek.


 

Tápanyagértékek (a csökkentett zsírtartalmú margarinos és kevesebb tejszínes verzióra): a kisült súlyuk 937 gramm lett, ebben 2314 kcal, 94,1 gramm fehérje, 55,9 gramm zsír és 333,2 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 317,6 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

Jó étvágyat! 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!