Egy egészségesebb élet

Libanoni tabulé egy csipetnyi Kelet a tányéron

Ezt a receptet Iza a 160 gramm blog írójának a felhívására készítettem el, miszerint, olyan ételt készítsek, melyből nyugodt szívvel ehetne Ő is.

Tehát cukormentes-, laktóz-, tej- és gluténmentes ételt kellett az asztalra “varázsolnom”.  

Őszintén le kell írjam, nem volt könnyű! Az inzulinrezisztencia miatt eddig sem állt távol tőlem a teljes kiőrlésű alapanyagok használata és a termékek összetevőinek olvasása, DE számomra külön kihívást jelentett olyan alapanyagok bevásárlókosárba tétele ami a fent aláhúzott dolgokat nem tartalmazta. Nem tudom Ti mennyire nézitek az összetevőket, de még a szárított korianderből sem mindegy melyikhez nyúlunk, mert bizony nem mindegyik gyártó biztosítja, hogy nem “szennyezett” a terméke… szóval, le a kalappal Iza és Mindenki előtt, akiknek oda kell figyelniük! 

Elsősorban a Földközi-tenger környékén népszerű ez a nagyszerű étel, de úgy hallottam, például a franciák számára sem ismeretlen. Azt gondolom, nyugodtan leírhatom, hogy olyan étel ez, mint nálunk a töltött káposzta. Ahány ház, annyi szokás. Vannak akik bulgurral, kuszkusszal készítik, hússal vagy anélkül. Salátaként vagy éppen pitába “csomagolva”. A fűszerezése is sokszínű, a petrezselyem, a koriander, a menta is gyakori ízesítője.

A recepttel a Keleti ízek facebook oldalán találkoztam és jött az elhatározás, hogy elkészítem. Egy köleses, sült csirkemelles verziót készítettem és nem bántam/bántuk meg! Kifejezetten ajánlom a meleg(ebb) napokra, hidegen (is) fogyasztható!

 

Hozzávalók:

250 gramm -szárazon mért- köles

250 gramm kockázott csirkemell

110 gramm vöröshagyma (nálam 3 kisebb fej)

morzsolt tárkony (nálam 3 gramm és Váraljait használtam)

koriander (nálam 3 gramm és Lucullus-féle)

petrezselyem ízlés szerint (nálam 3 gramm)

só ízlés szerint (nálam Parajdi)

260 gramm kockázott kígyóuborka

250 gramm paradicsom (nálam koktél)

85 gramm olívabogyó (nálam fekete, magozott)

80 gramm TV paprika (már csuma nélküli súly)

1 evőkanál frissen facsart citromlé

10+20 ml zsiradék (nálam extra szűz olívaolaj)

1 evőkanál almaecet (elhagyható)

Elkészítése: legelsőnek megfőztem a kölest a dobozon leírtaknak megfelelően. Miközben főtt, felkockáztam a húst és 10 milliliter olívaolajon üvegesre pároltam a vöröshagymát, majd rátettem a csirkemellet, ízlés szerint megsóztam és tárkonnyal megszórtam. Miközben főtt a köles és a hús, felkockáztam a zöldségeket. Mikor a köles kellően megpuhult és megdagadt, tálba öntöttem, hogy mihamarabb kihűljön. A már hideg kölesre szórtam a petrezselymet, a koriandert és ízlés szerint sóztam. Meglocsoltam 20 ml olívaolajjal, 1 evőkanál citromlével és almaecettel. Alaposan összekevertem. Hozzáöntöttem a felkockázott zöldségeket és már tálalhattam is:

Libanoni Tabulé kölessel és sült csirkemellel

Libanoni Tabulé kölessel és sült csirkemellel

Ami a számokat illeti: az egész (kész) étel súlya nekem 1724 gramm lett, amiben 190,95 össz. CH és 1680,2 össz. kalória. 100 gramm ételre levetítve: 11,07 gramm szénhidrátot és 97,4 kalóriát tartalmaz. 

Jó étvágyat!

 

13720671_1031677386867966_1821361263_o

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, akkor iratkozz fel a hírlevélre és minden hétfőn értesítelek az elmúlt hét cikkeiről!

És kérlek, az engedélyem nélkül:

do-not-copy-160138_1280

Köszönöm!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!