Egy egészségesebb élet

Tartósítószer- és cukormentes eperlekvár

Az inzulinrezisztencia miatt a lekvárokból is cukormenteset fogyaszt itthon mindenki, a gyerekek, vagyis a nagyobbik miatt pedig szerettem volna tartósítószermentesen eltenni “télire” -nem, addig tuti nem húzzuk ki ezzel az adaggal 🙂 -. Szerintem egy szép külsővel ajándéknak sem utolsó. Mi jelen esetben 5 kilogramm epret vettünk, ebből a tisztított válogatott eper súlya végül 4183 gramm lett. Pektint Herbáriába sikerült vennem. 

Hozzávalók:

4183 gramm eper 

10 gramm pektin

100 gramm 4édes -vagy más édesítőszer-

Elkészítése: A legelső teendő hogy hibátlan állapotú befőttes üvegeket kerestem és alapos mosószeres elmosás után kiforráztam -fertőtlenítettem- a fedőkkel együtt őket. Egy tiszta konyharuhán hagytam lecsepegni a vizet róluk. 

Az epret átválogattam, alaposan megmostam és fel tettem főni egy lábosban. Amikor már úgy láttam kellően megpuhult az eper, merülő botmixerrel pépesítettem -én nem hagytam benne eper darabokat a férjem kérésére-. Majd kimértem a pektint és folyamatos kevergetés mellett hozzáadtam. Megvártam míg ismét felforrt egy utolsót, majd a tűzről levéve hozzákevertem az édesítőszert is. 

SAM_4762

A lekvárt a már fertőtlenített befőttes üvegekbe adagoltam és szorosan ráhúztam a tetejüket -én a férjem segítségét is kértem-. Ha túl lehet húzni a fedőt, az nem túl szerencsés, érdemes másikat keresni, de legalább befőzési celofánt tenni az üveg teteje és a kupakja közé. Ha ezen a lépésen túl vagyunk, utána körülbelül 5 percig lefordítva hagyjuk pihenni.

Majd következik a száraz dunszt. A lehető legjobban be kell(ene) csomagolni a lekvárt -már visszafordítva őket-, hogy a lehető leglassabban tudjon kihűlni. Én kettő darab plédbe, duplán szoktam becsavarni őket. Amint teljesen kihűltek el is lehet tenni spájzba, kamrába stb. 

A fent megadott pektin mennyiséggel lekvár állagú lesz, ha valaki dzsemet szeretne mindenképpen többet használjon belőle. 

SAM_4804

Fontos! Érdemes ránézni az üvegekre, ha mégsem sikerült jól lezárni az üvegeket, biztosan megromlik az eper, bugyogni kezd -kiforr az üvegből szó szerint-, természetesen ezt elfogyasztani nem szabad!

Az üvegek díszítésére egyszerű krepp papírt használtam, amit kör alakúra vágtam és a spárgával körbe kötöttem. A címkékért a férjemnek hatalmas köszönet, Neki 5 perc, nekem legalább 45 lett volna 🙂

100 gramm eperben 7,3 gramm szénhidrát és 31,2 kalória lett nekem. 

SAM_4805

Jó étvágyat! 🙂

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!