Egy egészségesebb élet

Teljes kiőrlésű vajas croissant, amit a családod is imádni fog

Csütörtöki nap volt és bizony elhatároztam, hogy császármorzsát fogok készíteni, úgy hogy az zömében lassú szénhidrátot tartalmazzon és egyben cukormentes legyen -az a recept még kísérleti fázisban van-, de mivel elsőnek készítettem bizony elszámoltam magam és kevésnek bizonyult a végeredmény. Így „született” meg aznap vacsorára a teljes kiőrlésű vajas croissant, aminek eredeti receptje ide kattintva olvasható

Hozzávalók:

305 gramm teljes kiőrlésű liszt

45 gramm rétesliszt

50 gramm tejföl

170 ml 1,5%-os tehéntej (ha tejszínnel vagy cukormentes kókusz- ill. mandulatejjel készítjük akkor reggelire is ehetjük, ezekben az esetekben a 170 ml változhat)

6 gramm só

10 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer

1 db  tojás (nálam 70 gramm)

30 gramm búzasikér

7 gramm szárított élesztő (vagy 25 gramm friss élesztő)

 

a kenéshez 40-50 gramm margarin

a kenéshez 1 db tojás

 

Elkészítése: minden száraz alapanyagot kimértem az robotgép üstjébe, majd miközben a gép dolgozott adagoltam fokozatosan a tejet/tejszínt a tésztához. A liszt minőségétől/márkájától függően, elképzelhető, hogy plusz folyadékot fog igényelni, én ez esetben minimális vizet adnék hozzá. Egy kifejezetten puha, de nem ragadós tésztát kaptam. Kelesztés után:

croissant8

Akkor jó a tészta, ha szépen elvált az edény falától. Aki robotgéppel dolgozik, addig  hagyja dolgozni a gépet, amíg a dagasztókarra szépen felcsavarodik a tészta.  Nyolc egyenlő részre osztottam (de készítettem már hatra osztva is), majd mindegyiket kör alakúra és egyenlő nagyságúra nyújtottam.

Felolvasztottam a margarint és a lapokat egyenként megkentem:

croissant7
Margarinnal megkenve a rétegek között

 

Majd -ez esetben- hat egymáson lévő lapot kinyújtottam és igyekeztem nyolc ugyanolyan nagyságú háromszöget vágni:

croissant6

 

Feltekertem, sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, hagytam pihenni újabb 20 percet, végül vékonyan lekentem tojással őket.

croissant5

Előmelegített sütőben közepes hőfokon 25 perc alatt megsültek (villany esetében körülbelül 180°C).

croissant1
croissant2
croissant4

Tápanyagértékek: a kész súly 669 gramm lett, ebben 2021 kalória, 88,6 gramm fehérje, 70,9 gramm zsír és 236,8 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 221,9 gramm) lett benne nekem. 

Frissítés!

Kipróbáltam úgy is, hogy a tehéntej helyett 100 ml (főző)tejszínt + 70 ml vizet, valamint a tetejüket megszórtam összesen 50 gramm reszelt trappistával. 30 gramm olvasztott, csészés margarinnal kentem meg a kör alakúra nyújtott lapokat (ezzel csökkentve a zsírmennyiséget). Íme a végeredmény:

Sütőre várva


Gőzölgő kiflik

Tápanyagértékek: a kész kiflijeim súlya 700 gramm lett, ebben 1792 kcal, 86,1 gramm fehérje, 49,6 gramm zsír, 227,7 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 216 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

Jó étvágyat! 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!