Egy egészségesebb élet

Túrós kifli amiből nem marad(na) holnapra

Nem készítettem még eddig túróval töltött kiflit, de bánom, mert -igyekszem szerény maradni-, de ez valami csuda jó lett. Az alap recept ide kattintva érhető el, természetesen módosítottam rajta, hogy számunkra is ehető legyen. Ez az a sütemény, ami után fájó szívvel néztem, győzködve magam, hogy: nem, nem ehetsz belőle többet, irány a szobabicikli 🙂 Csak lassú szénhidrátokat tartalmaz, így mehet reggelire is akár. 

Én 4 felé osztottam a tésztát, aztán mindegyiket nyolc háromszögre osztottam, így lett összesen 32 darab kiflim. 

Hozzávalók a tésztájához:

410 gramm teljes kiőrlésű liszt

180 gramm finomliszt

10 gramm lenmagliszt (ez kihagyható, akkor a teljes kiőrlésűt növeljük meg ennyivel)

40 gramm friss élesztő

190 ml cukormentes habtejszín (tehéntejjel készítve is biztosan jó, csak az már gyors szénhidrát, cukormentes kókusztejjel vagy mandulatejjel viszont szintén fogyasztható reggelire)+ nekem szükségem volt 30 ml vízre is mellé

250 gramm lágy margarin

1 db tojás (nálam XL-es méretű most, 65 gramm)

csipet só

15 gramm 4édes (vagy más por alapú édesítő, ami 60 gramm kristálycukornak megfelel)

30 gramm búzasikér (elhagyható, de akkor tömörebb lesz a tészta)

Hozzávalók a töltelékhez:

450 gramm túró

30 gramm 4édes (vagy más por alapú édesítő, ami 120 gramm kristálycukornak megfelel)

30 gramm teljes őrlésű tönkölydara

50 gramm 20%-os tejföl

1 db citrom reszelt héja

 

+ 1 tojás a kenéshez

Elkészítése: a hozzávalókat kimértem és a robotgépem üstjébe tettem, majd alaposan kidagasztattam, nagyjából 10 percig dolgozott vele. Akkor takartam le a tésztát, amikor szépen elvált az edény falától.

 

Egy kifejezetten lágy, könnyű tésztát kaptam, de egyáltalán nem ragadt. 45 perc pihentetés után átgyúrtam és négy egyenlő részre osztottam. Kör alakúra nyújtottam, majd további nyolc részre osztottam. 

A töltelékhez kimértem a hozzávalókat és addig kevertem míg  homogén állagú nem lett. 

Megtöltöttem őket, egyenként 17 gramm túrós masszával (a teljes massza súlya 569 gramm lett 32 darab kiflire, így jött ki, hogy 17 gramm került egy darabba), feltekertem és tojással lekentem.

Előmelegített sütőben közepes lángon (180°C-on) 25 perc alatt készre sütöttem őket. 

Ami a számokat illeti, két CH tartalmat is számoltam, attól függően, hogy ki, mennyi napi szénhidrátra van fogva. Hiszen túróból 100 grammig nem számolunk szénhidrátot, viszont itt 450 grammot használtam fel, tehát:

  • 100 gramm kész kifliben 25,3 CH és 301,96 kalória lett ha számolunk a túró szénhidráttartalmával
  • 100 gramm kész kifliben 24,2 CH és 301,96 kalória lett ha nem számolunk a túró szénhidráttartalmával
  • 1 darab kifli átlagosan 53 gramm lett nekem.

Jó étvágyat! 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!