Egy egészségesebb élet

Ellenállhatatlan teljes kiőrlésű fánk

Az életmódváltásunk egyik legnagyobb szívfájdalma számomra a sütemények voltak. Elképzelni sem tudtam mi lesz velem. Hogy fogok enni a Édesanyám és a Mamám sütijeiből -a sajátjaimról már nem is beszélve-?! Akkor még el sem tudtam képzelni, hogy Anyukám külön fog nekem -vagyis nekünk, mert a férjem úgy eszik ahogy én 🙂 szolidaritásból és mert egészségesebb- sütni, főzni. Ezúton is köszönöm Neki! Hogy nem lehetetlen, csak tehetetlen aki azt gondolja így nem lehet olyan finomakat készíteni mint azelőtt. 

No de visszakanyarodva: a fánk. Az első próbálkozásaim a fánkok terén -helyesbítek: nem csak ezen a téren-, szörnyűek lettek emlékeim szerint. Egy viszonylag kemény, tömény valami dereng a fejemben. De azóta már megtanultam az alapanyagokat használni, ügyesen variálni és íme, megszületett ez a fánk recept. Csak lassú szénhidrátokat “pakoltam” bele, így akár reggelire is mehet, ha úgy tartja kedvünk.

Hozzávalók:

350 gramm teljes kiőrlésű liszt

150 gramm finomliszt

30 gramm búzasikér

25 gramm friss élesztő

330 ml tejszín -természetesen cukormentes, nem is értem miért árulnak cukrosat?!- Frissítés! : kipróbáltam, hogy 165 ml tejszínt és 165 ml vizet használtam a zsírmennyiség csökkentése miatt és ez a verzió is finom. 

85 gramm olvasztott margarin

30 gramm négyszeres erejű édesítőszer 

csipet só -nálam parajdi-

2 tojás sárgája -nálam ‘L’-es méret, 39 gramm összesen-

73 ml zsiradék -ennyi olajat vett fel sütés közben, nálam most napraforgóolaj volt-

Elkészítése: minden hozzávalót a tejszínt kivéve kimértem a robotgépem üstjébe -korábban már írtam arról, hogy amióta megkaptam A GÉPET, azóta csak ezzel dolgozok és ellustultam kézzel dagasztani, de még néznem is öröm ahogy ő teszi azt-, ügyelve arra, hogy a só és az élesztő a tál két külön oldalába kerüljön. A tejszínt langyosra melegítettem. Szép fokozatosan adagoltam, mert liszt minőségétől függően változhat a folyadék mennyisége is. Egy nagyon könnyű, puha, nem ragadós tésztát kaptam. Amint szépen elvált az üst oldalától frissen tartó fóliával lefedve pihentettem kerek egy órát:

Enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtottam, hajtogattam majd szaggattam. Közben elkezdtem melegíteni az olajat.

SAM_4475

Forró olajban kisütöttem őket és ízlés szerint tálaltam:

  • 5 gramm banán ízesítésű holland kakaópor és 10 gramm édesítőszer keverékével megszórva
  • 5 gramm őrölt fahéj és 10 gramm édesítőszer keverékével megszórva
  • cukormentes tejszínhabbal

SAM_4477

 


Tápanyagértékek: a kész fánkjaim súlya  1039 gramm lett, ebben 3276 kalória, 92,4 gramm fehérje, 164,8 gramm zsír és 329,2 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 316,5 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek. 

fank
Karobporral szórt fánkok

Jó étvágyat! 🙂

 

13720671_1031677386867966_1821361263_o

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, akkor iratkozz fel a hírlevélre és minden hétfőn értesítelek az elmúlt hét cikkeiről!

Köszönöm!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!