Egy egészségesebb élet

Ellenállhatatlan teljes kiőrlésű fánk

Az életmódváltásunk egyik legnagyobb szívfájdalma számomra a sütemények voltak. Elképzelni sem tudtam mi lesz velem. Hogy fogok enni a Édesanyám és a Mamám sütijeiből -a sajátjaimról már nem is beszélve-?! Akkor még el sem tudtam képzelni, hogy Anyukám külön fog nekem -vagyis nekünk, mert a férjem úgy eszik ahogy én 🙂 szolidaritásból és mert egészségesebb- sütni, főzni. Ezúton is köszönöm Neki! Hogy nem lehetetlen, csak tehetetlen aki azt gondolja így nem lehet olyan finomakat készíteni mint azelőtt. 

No de visszakanyarodva: a fánk. Az első próbálkozásaim a fánkok terén -helyesbítek: nem csak ezen a téren-, szörnyűek lettek emlékeim szerint. Egy viszonylag kemény, tömény valami dereng a fejemben. De azóta már megtanultam az alapanyagokat használni, ügyesen variálni és íme, megszületett ez a fánk recept. Csak lassú szénhidrátokat “pakoltam” bele, így akár reggelire is mehet, ha úgy tartja kedvünk.

Hozzávalók:

350 gramm teljes kiőrlésű liszt

150 gramm finomliszt

30 gramm búzasikér

25 gramm friss élesztő

330 ml tejszín -természetesen cukormentes, nem is értem miért árulnak cukrosat?!-

85 gramm olvasztott margarin

30 gramm 4édes -vagy bármilyen más por alapú édesítőszer, ami 120 gramm kristálycukornak megfelel-

csipet só -nálam parajdi-

2 tojás sárgája -nálam ‘L’-es méret, 39 gramm összesen-

73 ml zsiradék -ennyi olajat vett fel sütés közben, nálam most napraforgóolaj volt-

Elkészítése: minden hozzávalót a tejszínt kivéve kimértem a robotgépem üstjébe -korábban már írtam arról, hogy amióta megkaptam A GÉPET, azóta csak ezzel dolgozok és ellustultam kézzel dagasztani, de még néznem is öröm ahogy ő teszi azt-, ügyelve arra, hogy a só és az élesztő a tál két külön oldalába kerüljön. A tejszínt langyosra melegítettem. Szép fokozatosan adagoltam, mert liszt minőségétől függően változhat a tejszín mennyisége is. Egy nagyon könnyű, puha, nem ragadós tésztát kaptam. Amint szépen elvált az üst oldalától frissen tartó fóliával lefedve pihentettem kerek egy órát:

Enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtottam, hajtogattam majd szaggattam. Közben elkezdtem melegíteni az olajat.

SAM_4475

Forró olajban kisütöttem őket és ízlés szerint tálaltam:

  • 5 gramm banán ízesítésű holland kakaópor és 10 gramm 4édes keverékével megszórva
  • 5 gramm őrölt fahéj és 10 gramm 4édes keverékével megszórva
  • cukormentes tejszínhabbal

SAM_4477

 

34 darab 6 cm átmérőjű fánkom és egy kis golyóm -a maradék tésztából, amit már nem tudtam szaggatni- lett. 

100 gramm kész fánkban -bármilyen rávaló nélkül- 30,2 CH-t és 328,8 kalóriát tartalmaz.

 Jó étvágyat! 🙂

 

13720671_1031677386867966_1821361263_o

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, akkor iratkozz fel a hírlevélre és minden hétfőn értesítelek az elmúlt hét cikkeiről!

És kérlek, az engedélyem nélkül:

do-not-copy-160138_1280

Köszönöm!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!