Egy egészségesebb élet

Graham magvas mákos

Már régóta motoszkált a fejemben a mákos kenyér gondolata, most kipróbáltam, érdekes ízvilág. Akik szeretik a mákot ne hagyják ki! Ez egy gyors kenyér, nem öreg tésztás. Mindenestül elkészül kettő óra alatt nagyjából. 

Hozzávalók:

100 gramm teljes kiőrlésű liszt

250 gramm graham

150 gramm finomliszt

30 gramm friss élesztő

10 gramm só -nálam parajdi-

20 ml olaj -nálam extra szűz olívaolaj-

20 gramm chia mag

20 gramm lenmag

15 gramm darált mák

15 gramm búzasikér

250 ml langyos víz -a liszt minőségétől lehet kicsit több vagy kevesebb-

Elkészítése: minden hozzávalót kimértem a robotgép üstjébe -mióta megkaptam az álom robotgépet, már csak ezzel dolgozok, nem is bánom, hogy elkényelmesedtem, mert öröm nézni ahogy dolgozik 🙂 – ügyelve arra, hogy a só és az élesztő az üst két külön oldalába kerüljön. A langyos (!) vizet fokozatosan, lassan adagolva adom a száraz hozzávalókhoz, annyit, hogy egy lágy, könnyű, de nem ragadós tésztát kapjunk. Körülbelül 10 percet hagytam dolgozni a gépet. Majd frissen tartó fóliával körbe fóliáztam és 45 percet hagytam pihenni.

SAM_4420 SAM_4425Miután duplájára kelt, formáztam. Ebben segítséget nyújthat Limara oldala is. 15 perc pihentetés után alaposan bespicceltem vízzel és előmelegített sütőben közepes hőfokon (180°C-on villany esetében) 40 perc alatt készre sütöttem.

Graham magvas mákos

Graham magvas mákos

És mennyei reggeli, töltött bundás kenyérként:

Töltött bundás kenyér

Töltött bundás kenyér

100 gramm kész kenyérben 37,9 CH és 253,4 kalória lett benne. 

Jó étvágyat! 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!