Egy egészségesebb élet

Teljes kiőrlésű fonott kalács

Ez egy előtésztás, graham lisztes verzió. Húsvét előtti napon “nagy üzemi” módra gyártottam itthon a kalácsokat. Hármat  e recept szerint, és egyet, a magunkét pedig így, ahogy lentebb leírom. Ez volt az első ilyen kalácsom, mondhatni kísérleti verzió 🙂

Hozzávalók:

Előtészta:

175 gramm graham

75 gramm rétesliszt

8 gramm friss élesztő

csipet só

175 ml víz

Friss tészta:

előtészta

175 gramm teljes kiőrlésű liszt

75 gramm rétesliszt

10 gramm búzasikér

15 gramm friss élesztő

35 gramm kókuszolaj

25 gramm 4édes

1 db ‘L’-es tojás -nálam 60 gramm- + 1 db a kenéshez

csipet só

langyos víz

Elkészítése: az előtésztát már előző este bekevertem és a konyhapulton lefedve egy éjszakát hagytam pihenni. Másnap a robotgépem üstjébe tettem az előtésztát, majd hozzáadtam a fenti, kimért hozzávalókat. A vizet lassan adagolva öntöttem hozzá. Liszttől (minőség/márka) is függ mennyi vízre lesz szükség, én ez esetben 150 ml használtam fel. Fontos, hogy langyos legyen az élesztő miatt. Amikor egy rugalmas, nem ragadós, könnyen formázható tésztát kaptam, lefedve 45 percet pihentettem. 

Majd amikor duplájára kelt, lemértem és három egyenlő részre osztottam. A szokott módon formáztam és ismét lefedve újabb 15 percet hagytam kelni, majd lekentem tojással és 30 perc alatt közepes lángon megsütöttem:

SAM_4236

 

SAM_4297

 

 

Húsvéti készülődés

Húsvéti készülődés

Ropogós sajtos-túrós pogácsa

Fahéjas koszorú

100 gramm kész kalácsban 39,5 CH és 259,5 kalória lett.

Jó étvágyat! 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!