Egy egészségesebb élet

Sóska füstölt sajtos zabgombóccal

Ezelőtt soha sem ettem zabgombócot, sőt még csak nem is csináltam, ez most mégis teljesen a saját receptem. Az ötletet egy Hölgy adta a facebook oldalamon és már akkor tudtam Nagypéntekre sóska vagy spenót lesz zabgombóccal. Szerintem jól sikerült, mi sem bizonyítja -számomra- jobban, hogy nagyobbik fiam alig várta hogy lemérjem a súlyukat -nem győzőm mondogatni Neki, hogy anyának bizony ki kell számolnia a szénhidrátot stb., Ő meg csak néz kérdően a 29 hónapos kis szemeivel 🙂 – és ehessen belőle, csak úgy…magában. Csak a köret receptjét írom le.

Glutén-, (ha figyelünk a megfelelő zabpehely megvásárlására) és tejmentes köret és nem utolsó sorban egyszerű.

zabgomboc

Hozzávalók:

200 gramm zabpehely aprószemű

60 gramm reszelt füstölt sajt

4 gramm sütőpor

8 gramm só (nálam himalájai)

ízlés szerint bors, majoránna

2 darab ‘L’-es tojás – 158 gramm-

100 ml víz

zsiradék a sütéshez (nekem összesen 28 ml napraforgóolajat vett fel a sütés során az egész)

Elkészítése: az aprószemű zabpelyhet a füstölt sajtot, a sütőport, a fűszereket, a tojásokat elkevertem, majd ráöntöttem a vizet. Fél órára hűtőbe tettem, hogy megdagadjon a zabpehely és gyúrható masszává álljon. Apróbb gombócokat formáltam és forró olajban kisütöttem.

sóska

Tápanyagértékek: nekem összesen 451 gramm lett a kisült zabgombócok súlya. 1310 kalória, 50,5 gramm fehérje, 63,4 gramm zsír, és 123,7 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 119,2 gramm) szénhidrát lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

Jó étvágyat! 🙂

13720671_1031677386867966_1821361263_o

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, akkor iratkozz fel a hírlevélre és minden hétfőn értesítelek az elmúlt hét cikkeiről!

Köszönöm!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bsazs says:

    Köszönöm a kiegészítést, de a zabpehelynek alapvetően gluténmentesnek kell(ene) lennie. Nyilván akinek oda kell figyelnie, tudja, hogy a gyártónak bizony külön fel kell tüntetnie, hogy a zabpehely amit futószalagra bocsátott biztosan nem “szennyezett”. Nem hiába írják rá az összes többire, hogy ilyen meg olyan dolgot feldolgozó üzemben készült, csomagolt. De köszönöm az észrevételt! Szép estét! 🙂

  2. Sztana Béláné says:

    A gluténmentes gombócokhoz, gluténmentes zabpelyhet kell vásárolni. Általában nem gluténmentes a zabpehely.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!