Egy egészségesebb élet

Tejfölös-lenmagos zsömle cukorbetegeknek is

Nagyon sok fajta zsömlét készítettem már, de ez kifejezetten jól sikerült szerintem. A siker titka valószínűleg az előző napi előtésztának köszönhető, amely előző este 5 percet vesz igénybe a pékáru íze/állaga viszont felejthetetlen élményt fog adni. 

Hozzávalók az előtésztához:

150 gramm rétesliszt

2 gramm szárított élesztő (ha frissből készülne akkor 5 grammra lesz szükség)

160 ml langyos víz

1 csipet só (nálam himalájai)

Másnap a “friss” tésztához:

az előtészta

350 gramm teljes kiőrlésű liszt

10 gramm só (szintén himalájai nálam)

5 gramm szárított élesztő (friss esetén 12 gramm)

160 gramm 20%-os tejföl

25 gramm lenmag (elhagyható vagy cserélhető másra ízlés szerint)

30 gramm búzasikér

100 ml langyos víz (liszt minőségétől lehet kicsit több, kicsit kevesebb)

30 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

Elkészítése: tehát ahogy fentebb is írtam, előző este az előtészta alapanyagait egy kanállal összekeverem, még csak gyúrni sem kell és tényleg pár perc elfoglaltság. A konyhapulton szoktam hagyni, fóliával gondosan letakarva pihentetem. Másnap kimérem a “friss” tészta alapanyagait, ügyelve arra, hogy a só és az élesztő a tál két külön oldalába kerüljön. Hozzáadom a korábban bekevert tésztát (ez nálam inkább folyós állagú, mintsem szilárd) és a langyos (!) vizet óvatosan adagolva egy lágy, de nem ragadós tésztát dagasztok. Amikor szépen elvált a tál falától a tészta, letakarva egy órát pihentetem. 

Ha szépen megkelt egyenlő részekre osztom és formázom:

Kattints a képre és már mutatom is :)

 

Vízzel alaposan bespricceltem őket és 180°C-on 20-25 perc alatt készre sütöttem őket.

 

Tápanyagértékek: a kisült zsemléim súlya 936 gramm lett, ebben 2422 kcal, 91 gramm fehérje, 69 gramm zsír és 335 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 318 gramm) lett benne. Ezek csak tájékoztató adatok!

 Jó étvágyat! 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!