Egy egészségesebb élet

Gyömbéres meggyel szórt meringue cukorbetegeknek is

Ez egy nagyon gyors desszert. Előző nap kísérleteztem linzer készítésével és ahhoz csak a tojások sárgáját használtam fel. Így lett négy adag fehérjém. Másnap -mivel kidobni nem szerettem volna- elhatároztam, hogy meringue-t fogok készíteni uzsonnára, szép magyar nevén habcsókot. 

meringue

 

Hozzávalók:

4 adag fehérje -nálam ‘L’-es tojások-

csipet só

30 gramm 4 édes (lehet természetesen más édesítő is)

két csepp citromlé vagy egy csipet citromsav

a tetejére cukormentes habtejszín 300 ml+ a habtejszínbe édesítő -nálam szintén 4 édes, 10 gramm)

és meggyel szórtam meg -1 tk. gyömbérrel fűszereztem, 4 édessel édesítettem-, de természetesen lehet más gyümölcs is

Elkészítése: a hideg fehérjéket a robotgép üstjébe tettem, és amikor az üst szélén a fehérjén “apró lyukakat” láttam, szép lassan hozzáadtam az édesítőt majd a pár csepp citromlevet. Egy nem túl kemény habot kellene hogy kapjunk. Olyat ami nem esik már ki ha fejjel lefelé állítjuk a tálunkat, de nem annyira kemény, hogy formázhatatlan legyen. 

Én kanál segítségével tettem sütőpapírral bélelt tepsibe, de habzsákkal is jól működik, sőt talán még jobban is, azt hiszem következőnek én is maradok utóbbinál 🙂 :

Habcsók formázása kanállal

Habcsók formázása kanállal

A legalacsonyabb hőfokon sütöttem/szárítottam ki 50 percen keresztül. Ebből az adagból nekem három habcsók készült, de ez attól is függ, ki mekkora nagyságúra “tornyozza” őket. Közben kivettem a fagyasztott meggyet és 15 gramm 4 édessel és gyömbérrel felfőztem. Habbá vertem a tejszínhabot és a kihűlt meringue tetejére nyomtam majd megszórtam a meggyel:

Elkészült meringue

Elkészült meringue

Erre kivételesen nem számoltam szénhidrátot -így kalóriát sem 🙁 – csak a meggyben van szénhidrát, 100 grammban 11 gramm. 

Frissítés!

Időközben volt szerencsém a Miele pavlova desszert videóját megnézni, és nagyon megtetszett. Első próbálkozásaim szörnyűre sikeredtek (gázsütőm van, nem találtam el a jó hőmérsékletet), nem maradtak meg szépen az apró kis kelyhek, az elrontott pavlovákból született meg az elronthatatlan habcsókos pohárkrém receptem! 🙂

Íme az én cukormentes, karobos fagyalalttal töltött habcsókkelyheim:

karobos-fagylalttal-toltott-habcsokkehely

A karobos fagylaltot én fagylaltkészítő gépben készítettem. 

Hozzávalók:

20 gramm karobpor

200 ml cukormentes habtejszín

20 gramm négyszeres erejű, természetes édesítőszer

200 ml víz

Elkészítése: minden hozzávalót alaposan, csomómentesre kikevertem. Még mielőtt a fagylaltkészítő gép kelyhébe öntöttem volna a masszát, előtte 30 percre mélyhűtőbe tettem, hogy kellően hideg legyen, ezzel könnyítve a gép munkáját. Amint megfelelő sűrűségű lett a fagylaltom, kiszedtem a gépből és már fogyasztható is!

A kelyhekhez 3 darab tojásfehérjét 30 gramm négyszeres erejű, természetes édesítőszerrel felvertem, körülbelül 5 percig. Nyilván ez a gép teljesítményétől is függ, akkor jó, ha nem folyik a fehérje, szép fényes. Habzsákba tettem és a fenti -link- videó alapján megformáztam őket.

Előmelegített sütőben -nagyon forró legyen- 10 perc alatt készre sütöttem.  

További fagylalt recepteket ide kattintva olvashatsz!

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!