Egy egészségesebb élet

Ettél már muffulettát?

Életemben elsőnek csináltam muffulettát, de máskor is fogok elnézve, hogy milyen gyorsan fogyott 🙂 Valójában ha szépen magyarul szeretném nevezni, töltött kenyérnek hívnám. 

Valójában az én verzióm már nagyon távol áll az eredeti, egyébként olasz muffulettától, hiszen Ők -ha ismereteim helyesek- mortadellával, mozzarellával és olíva salátával ették. Ezzel ellentétben én sok minden mást is belepakoltam, gyanítom látván az én kreációmat a fejüket fognák elégedetlenségükben.

Hozzávalók:

Először is én sütöttem egy teljes kiőrlésű cipót, amelyhez kellett:

350 gramm teljes kiőrlésű liszt

150 gramm finomliszt

20 gramm búzasikér

10 gramm só (nálam himalájai)

25 gramm friss élesztő 

körülbelül 250 ml langyos víz 

A cipóm hozzávalóit kimértem, ügyelve arra, hogy a só és az élesztő a tál két külön oldalába kerüljön és szép lassan adagolva a vizet egy lágy, de nem ragadós tésztát dagasztottam. 1 órát fóliával lefedve pihentettem. Majd cipót formáztam belőle, ismét hagytam pihenni 20 percet. Bevágtam a tetejét, bespricceltem vízzel, majd közepes lángon (körülbelül 180°C-on) 35 perc alatt készre sütöttem. 

A tetejét levágtam a kenyérnek és a belsejét kiszedtem úgy, hogy azért egy vékony réteg bél maradjon:

SAM_4040

Majd a töltelékhez felhasználtam:

200 gramm füstölt reszelt sajtot 

250 gramm sonkát

60 gramm pritamin paprikát

90 gramm paradicsomot

3 db tojást

fűszereket (só, bors és bazsalikom a tojásra és paradicsomra)

mártogatósnak fűszeres-mustáros tejföl

Rétegezve pakoltam a kenyér belsejébe a hozzávalókat. Sajttal kezdtem, majd sonka, paradicsom, tükörtojás és így tovább amíg meg nem telt a kenyerem:

Visszatoltam a sütőbe újabb 15 percre, hogy a sajt megolvadjon és íme:

Elkészült a muffuletta ahogy Zsuzsi készíti

Elkészült a muffuletta ahogy Zsuzsi készíti

 

Fejes salátával és fűszeres tejföllel ettük. A tejfölhöz bazsalikomot, sót és egy teáskanál mustárt tettem:

Nyilván ha valaki nem szeretne kenyeret sütni a boltival is finom lesz. A mártogatós nálunk azért készült tejfölből és nem joghurtból, mert a tejfölre nem kell szénhidrátot számolni.

Ami a számokat illeti: 100 gramm elkészült ételben 17,9 gramm szénhidrát és 191,1 kalória lett nekem. Mivel “nem számolós” alapanyagom kettő volt (paradicsom és fejes saláta) és ezek súlya nem haladta meg a 200 grammot nem számoltam rájuk szénhidrátot, ha valaki a fent megadott mennyiségtől eltérne, számolandóvá válhat.

Jó étvágyat! 🙂

13720671_1031677386867966_1821361263_o

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, akkor iratkozz fel a hírlevélre és minden hétfőn értesítelek az elmúlt hét cikkeiről!

Köszönöm!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!