Egy egészségesebb élet

Sajttal-kolbásszal töltött gyökérkenyér

Már többször írtam arról, hogy aki csak teheti süssön otthon magának, a családjának kenyeret, mert felbecsülhetetlen a gőzölgő, minden adalékanyagtól mentes “igazi” kenyér illata. Azt gondolom, most már rutinos kenyérsütő asszony 🙂 vagyok, így ma merészkedtem egy számomra eddig teljesen ismeretlen kenyeret betolni a sütőbe. Bizton állíthatom nem utoljára, ez a gyökérkenyér. Elsőnek Az áfonya mámora oldalán bukkantam rá, nem gondolkodtam sokáig, megcsináltam a magam verzióját is, íme:

Hozzávalók:

350 gramm teljes kiőrlésű liszt

150 gramm rétesliszt

25 gramm friss élesztő

10 gramm só (nálam himalájai jelen esetben)

30 gramm búzasikér

280 ml langyos víz

100 gramm vékonyra szeletelt kolbász

100 gramm sajt (nálam füstölt black forest)

Elkészítése: a szokott módon minden száraz alapanyagot kimértem a robotgépem üstjébe, ügyelve arra, hogy az élesztő és a só a tál két külön oldalába kerüljön. A langyos (!) vizet lassanként adagolva egy lágy, de nem ragadós tésztát dagasztattam a géppel. -A víz a liszt  minőségétől függően változhat-. Amikor elértem a kívánt tésztaállagot, fólia alatt 1 órát pihentettem.

Enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtottam, illetve a tepsim méreteinél kicsit hosszabbra. Megszórtam kolbász szeletekkel -következő alkalommal előre le fogom sütni a zsírját lecsepegtetve fogom a kenyérbe tenni-, majd megszórtam reszelt sajttal:

 

A tészta rövidebbik oldalán behajtottam a széleket -vékonyan-, majd szorosan feltekertem. A két végét elkezdtem csavarni:

sam_6876

Konyharuhával lefedve ismét pihentettem 20 percet. Alaposan befújtam vízzel a kenyere tetejét és vékonyan meghintettem liszttel. Előmelegített sütőben közepes hőfokon (villany esetében körülbelül 180°C) 35-40 perc alatt készre sütöttem:

Az elkészült gyökérkenyér

Az elkészült gyökérkenyér

És a belseje:

SAM_4033

sam_6882

A kenyerem kész súlya 1056 gramm lett, amiben 2418 kalória, 126,1 gramm fehérje, 53,7 gramm zsír és 332,7 gramm szénhidrát ( a szénhidrát diéta szabályai szerint számolva 327 gramm) lett nekem. 

 

Süssetek kenyeret, nem fogjátok megbánni!

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!