Egy egészségesebb élet

Lenmagos bagett

Ez egy öreg tésztás bagett, ami annyit jelent, hogy már előző este egy kisebb adag tésztát bekészítek -egyébként az öreg tészta fogalmával Limara oldalán ismerkedtem meg- és másnap reggelig hagyom pihenni a konyhapulton lefedve. Ettől sokkal könnyebb, légiesebb lesz a tésztánk. Tojás- tej- és cukormentes pékárú. 

Tehát hozzávalók az öreg tésztához:

140 gramm teljes kiőrlésű liszt

60 gramm finomliszt

7 gramm friss élesztő

csipet só (nálam himalájai)

180 ml langyos víz -fontos, hogy ne legyen túl forró, sem hideg-

Hozzávalók a tésztához:

az öreg tészta

250 gramm teljes kiőrlésű liszt

150 gramm finomliszt

25 gramm friss élesztő

150 gramm 20%-os tejföl

40 gramm lenmag

30 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

25 gramm búzasikér

kb. 200 ml langyos víz 

Elkészítése: tehát az öreg tészta hozzávalóit előző este elkészítjük, még dagasztani sem szükséges, egy kanál segítségével a kimért hozzávalókat alaposan elkeverjük és egy fóliával lefedjük. 

Öreg tészta

Öreg tészta

Másnap az öreg tésztát és a friss tészta alapanyagait kimérjük és alaposan a vizet lassan adagolva egy könnyű, lágy tésztát dagasztunk. Én géppel csináltattam, körülbelül 10 percig dolgozott. Majd lefedjük ismét és újabb 1 órát pihentetjük:

Az utolsó kelesztés utáni tészta

Az utolsó kelesztés után

A nyers tésztát egyenlő adagokra osztjuk, nálam 130 gramm lett egy bagett. Formázzuk és tepsibe helyezve, 20 percet lefedve pihentetjük őket. Mielőtt megsütjük őket, lehetőség szerint párásítsuk be a sütőnket. Ha megoldható még egy vízzel töltött tepsi behelyezése, de legalább a bagettek alapos vízzel való bespriccelése jót fog tenni a pékárunk héjának. Előmelegített sütőben, közepes lángon 30 perc alatt készre sütjük a bagetteket.:

Sülés után átlagosan 110 grammra csökkent a súlya egy darab bagettnek. Így 42,9 gramm szénhidrát és 308,5 kalória értékkel bír. 100 grammban 39 szénhidrát és 280,5 kalória lett nekem. 

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!