Egy egészségesebb élet

Együnk zabpelyhet egészségünkért!

Szegény zabpelyhet elfelejtettük, de talán ma már kezdi visszanyerni régi népszerűségét. Pedig nagyon egészséges, lassú szénhidrát, alapvetően gluténmentes alapanyagunk. Aki gluténmentesen étkezik mindenképpen olyat tegyen a kosárba, amin kifejezetten fel is van tüntetve, hogy gluténmentes, mert sajnos sokszor “szennyeződik” például a csomagolás során, így egy arra érzékenynek kellemetlen perceket, órákat szerezhet például egy tál zabkása. Szuper-élelmiszerként tartjuk számon. 

Zabpehely

Lássuk, miért fogyasszuk?

  • teltségérzetet fokozza (nagyon jó nedvszívóképességel bír, így a gyomorban jól megdagad)
  • gazdag vitamin és ásványi anyag forrás (gazdag B és E vitaminban, illetve vas, kalcium, kálium, cink és magnézium tartalma is kiemelkedő) 
  • magas rosttartalma miatt emésztési zavaroktól szenvedőknek érdemes bevezetni étrendünkbe
  • rákmegelőzőként tartják számon (benne lévő fitovegyület miatt)
  • lassú szénhidrát, így kifejezetten ajánlatos reggelire fogyasztani (inzulinrezisztenseknek és cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása)
  • csökkenti a koleszterinszintet
  • főként telítetlen zsírokat tartalmaz
  • jó hatással van a minden napos fogyasztása a vérnyomásunkra

100 gramm zabpehelyben:

  • 379 kalória
  • 69 gr szénhidrát
  • 10 gr rost
  • 13 gr fehérje
  • 7 gr zsír

DE! ezek csak általános adatok, mindig a csomagoláson szereplő adatok az irányadók, azokkal kell számolnunk, azok hiánya esetében vehetjük alapul a fenti számokat. 

Miként fogyasszuk?

  • én személy szerint reggelire szoktam víz, tejszín fahéj és/vagy holland kakaópor keverékével fogyasztani. A férjem viszont csak tejjel és fehérjeporral eszi. De ha nem vagyunk cukorbetegek-inzulinrezisztensek mehet reggelire bele gyümölcs is.
  • piskóták és palacsinta tészták jó alapanya őrülve (zabpehelyliszt-nem szükséges drágábban megvenni, elég ha egy daráló segítségével ledaráljuk)
  • én kenyér alapanyagaként is fel szoktam használni (például: ez itt egy zabpelyhes kenyerem)
  • van aki panírozáskor is ezt használja 
  • sűrítésre főzelékekhez
  • illetve a férjem a fehérje turmixba is szokott tenni edzés utánra
A kész kenyér

Egy zabpelyhes cipóm itt megtekinthető

 

Figyeljünk a helyes és változatos étrendre, mozogjunk, amennyit lehetőségünk enged, hogy a lehető legtovább egészségesek maradjunk, magunkért és a családunkért!

További alapanyagokról olvashatsz facebook oldalamon!

A képekért köszönet pixabay.com-nak. 

Felh. ir.: ittitt, itt és itt

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!