Egy egészségesebb élet

Mexikói lasange ahogy Zsuzsi készíti

Talán múlt héten láttam Nigella (Lawson) Instagram oldalán egy fotót, amin mexikói lasagne volt. Nagyon jól nézett ki, így elhatároztam, hogy elkészítem a saját verziómat is és lám-lám szerintem egészen jól sikeredett:

 

Mexikói lasange ahogy Zsuzsi készíti

Mexikói lasange ahogy Zsuzsi készíti

 

Hozzávalók:

20 ml extra szűz olívaolaj

100 gramm vöröshagyma

200 gramm kukorica (nálam mirelit)

100 gramm póréhagyma karikázva

140 gramm pritamin paprika karikázva

250 gramm tarka bab szárazon mérve

900 gramm darált hús (nálam sertés)

500 gramm zúzott paradicsom

fűszerek ízlés szerint (só, bors, koriander, oregánó)

Besamel:

50 gramm margarin

40 gramm teljes kiőrlésű liszt

18 gramm finomliszt

500 ml főzőtejszín

fűszerek ízlés szerint (só, szerecsendió, bors és nálam koriander is)

 

380 gramm durum lasagne tészta szárazon mérve

160 gramm reszelt trappista a tetejére

Elkészítése: Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk az olajon, majd a karikára vágott póréhagymát, paprikát és szemes kukoricát rátesszük a hagymára. A kimért babot (amit én előző este már beáztattam) is hozzáadjuk, majd fedő alatt 20 percet főzzük. Majd ráöntjük a darált húst és a zúzott paradicsomot. 300 ml vízzel felöntjük és befűszerezzük ízlés szerint. Én körülbelül 2 órát főztem kicsi lángon fedő alatt, hogy a bab legalább félkeményre puhuljon.

Közben elkészítettem a besamelmártást. A margarint felolvasztjuk és a kimért lisztekkel csomómentesre keverjük, majd a tejszínnel -azért tejszínnel, hogy ne kelljen rá szénhidrátot számolnom- szép lassan felöntjük. Fűszerezzük és folyamatos kevergetés mellett, kicsi lángon körülbelül 10 perc alatt a kívánt sűrűségűre főzzük. 

Vannak akik megfőzik a tésztát, mielőtt rétegeznék, én nem szoktam: így a tepsim aljába öntöttem egy kevés besamelt majd rátettem a lasagne lapokat, majd a mártást, ismét egy adag lapot, majd húst és így tovább. A legfelső rétegre ismét tettem besamelt, majd megszórtam reszelt sajttal. Hogy más tesz-e a tepsi aljára a besamelmártásból, ízlés dolga. Én a reszelt sajtra is szoktam szórni fűszert illetve csipetnyi sót. Közepes lángon, fólia alatt körülbelül 20 percig sütöttem, majd levettem a fóliát és további 5 percre visszatoltam, hogy megpiruljon a sajt a tetején:

A fenti adagból nekem két nagy tepsi kész étel lett, következőnek nagy valószínűséggel le fogom felezni, mert aki számolja a szénhidrátot, tudja, ez igen sokáig elég lesz így, még úgy is, hogy jól evő férjem és fiam van. 

Tehát: 100 grammban 17,1 gramm szénhidrát és 202,1 kalória lett nekem. 

Jó étvágyat 🙂

13720671_1031677386867966_1821361263_o

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, akkor iratkozz fel a hírlevélre és minden hétfőn értesítelek az elmúlt hét cikkeiről!

Köszönöm!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!