Egy egészségesebb élet

Gyros teljes kiőrlésű pitába csavarva

Ez is nagy kedvenc itthon, ezzel is sokszor gondban vagyok, hogy ne egyek többet mint amennyit szabad. Jó érzéssel tölt el, amikor a friss házi pitába csavarva egy egészséges ebédet tehetek az asztalra. Lentebb csak a pita hozzávalóit írom le, hogy ki-mit tesz bele nyilván egyéni ízlés kérdése:

A pita hozzávalói:

140 gramm teljes kiőrlésű liszt

60 gramm finomliszt

5 gramm élesztő

10 ml extra szűz olívaolaj + extra zsiradék a sütéshez

3 gramm só (nálam himalájai)

2 evőkanál (20 gramm) zabkorpa (elhagyható)

körülbelül 100 ml víz

Elkészítése: a liszteket, a sót, az élesztőt, az olajat és a zabkorpát kimérjük, majd óvatosan adagolva annyi langyos vizet adunk a száraz alapanyagokhoz, hogy egy lágy, könnyű tésztát kapjunk. Vigyázzunk, hogy a só és az élesztő a tál két külön oldalába kerüljön, valamint, hogy a víz tényleg langyos legyen. Lefedve körülbelül 1 órát hagyjuk pihenni.

Kör alakúra nyújtottam. Én teflonban kevés olívaolajon körülbelül mind a két oldalát, 1-1 perc alatt sütöttem meg. Ha valaki később használná fel őket, akkor kicsi vízzel érdemes megspriccelni és úgy melegíteni, így elkerülhető, hogy megtörjön. 

1 óra kelesztés után

1 óra kelesztés után

Én 5 darab 60 grammos és kettő darab 70 grammos tésztát mértem ki. Körülbelül 5 grammot veszítettek súlyukból (sütés utáni állapot), így:

55 grammos tészta: 18,57 CH és 112,673 kalória

65 grammos tészta: 21,95 CH és 198,159 kalória

Egyébként 100 gramm kész tésztában 33,77 CH és 204,86 kalória lett nekem. 

Amit mi tettünk bele: pirított csirkemell cukormentes fűszersóval pácolva, póréhagyma, paradicsom, paprika, sajt, tejfölös mártás (szintén fűszersóval kikeverve-édesapának csípőssel), mustár, ketchup, majonéz.

Jó étvágyat 🙂

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!