Egy egészségesebb élet

Teljes kiőrlésű, omlós, kakaós kuglóf

Ma kicsit gondban voltam a vacsorával, mert nem maradt meleg étel ebédről. És bár jobb szeretek vacsorára (is) valami gőzölgő finomságot az asztalra “varázsolni”, már nem volt kedvem délután főzni. Valami gyorsat szerettem volna. Eszembe jutott milyen régen volt már kuglóf. Nem is tétlenkedtem sokáig, megalkottam ezt a szerintem szuper finom kakaós kuglófot, végül úgy időzítve, hogy még melegen, ráolvadó vajjal kerüljön az asztalra. 

Hozzávalók:

350 gramm teljes kiőrlésű liszt

150 gramm finomliszt

30 gramm búzasikér

25 gramm friss élesztő

60 gramm kókuszolaj vagy margarin

25 gramm négyszeres erejű édesítőszer + a szóráshoz

csipet só

380 ml langyos tej + körülbelül 10 ml a kenéshez 

a tészta egyik felébe összesen 10 gramm holland kakaó

egy vékony szelet margarin a forma kenéséhez ha szükséges

 

Elkészítése: a tejet és a kakaóport leszámítva minden hozzávalót egy tálba vagy a robotgép üstjébe mérjük, ügyelve arra, hogy az élesztő és a só ne érintkezzen közvetlenül (a tál két külön oldalára helyezzük el őket). Fokozatosan adagolva öntjük a száraz alapanyagokhoz a langyos tejet, hiszen a fent leírt mennyiség a liszt minőségétől lehet picit több vagy kevesebb. Egy lágy, ugyanakkor nem ragadós tésztát kell(ene), hogy kapjunk. Mikor úgy látjuk készen vagyunk a tészta felét kivesszük, a másikhoz pedig hozzákeverjük a 10 gramm holland kakaóport (elképzelhető, hogy szükséges némi folyadék ahhoz, hogy a tésztába egyenletesen bele tudjuk dolgozni, én ez esetben minimális vizet használok).

Majd lefedve 30 percet kelesztjük. Ha megkelt, a két tésztát hosszúkás alakúra formázzuk és a két szárt megcsavarjuk, ezt a csavart tésztát helyezzük be a már kikent formánkba. Újabb 20 percet hagyjuk pihenni.

 Mielőtt sütőbe tolnánk, egy ecset segítségével megkenjük/locsoljuk vékonyan tejjel és megszórjuk pár csipet 4édessel. Előmelegített sütőben, közepes lángon, 25 perc alatt megsütjük.

kuglof


Tápanyagértékek: a kész kuglófom súlya 790 gramm lett, ebben 2420 kalória, 103,2 gramm fehérje, 56,3 gramm zsír, 349,4 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 344,5 gramm) lett benne nekem. Én 0,1%-os tehéntejet használtam. 

Jó étvágyat! 🙂

13720671_1031677386867966_1821361263_o

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, akkor iratkozz fel a hírlevélre és minden hétfőn értesítelek az elmúlt hét cikkeiről!

És kérlek, az engedélyem nélkül:

do-not-copy-160138_1280

Köszönöm!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!